onsdag 19 oktober 2016

Renässans vill inte rädda regeringen kvar vid makten

Renässans tänker inte gå in i en koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. I stället vill partiledaren Benedikt Jóhannesson helst se att en mittenregering tar vid efter det kommande valet. Inom Självständighetspartiet är reaktionerna på beskedet allt annat än positiva. Samtidigt nobbar han även Piratpartiets inbjudan till överläggningar före valet.

Som en utbrytare ur Självständighetspartiet var det nog många inom partiet som hoppades att Renässans skulle kunna rädda kvar regeringsmakten. Det skulle ske genom en trepartikoalition mellan Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Renässans. Därmed skulle dagens regering kunna sitta kvar fast med ministrar från Renässans på ett par stolar.

Så blir det inte. Partiledaren Benedikt Jóhannesson sade i Vísir i går att Renässans inte tänker ansluta sig till den högerkoalition som i dag styr landet. Skälet var inte minst att partiernas politik i viktiga frågor går åt helt olika håll. Samtidigt meddelade Benedikt Jóhannesson att han inte tänkte tacka ja till Piratpartiets inbjudan om gemensamma politiska riktlinjer efter valet:
"Det blir ingen sådan regering. Det blir ingen regering med Framstegspartiet, Självständighetspartiet och Renässans efter valet."
Beslutet att nobba Piratpartiet betraktades inom Självständighetspartiet uppenbarligen som att Renässans trots allt var redo att backa upp en högerregering. Benedikt Jóhannessons besked kom därför som en stor besvikelse.

En alltingsledamot som angrep Benedikt Jóhannesson var Jón Gunnarsson. Han hävdade på Facebook att islänningarna nu stod inför valet mellan Självständighetspartiet och en koalition med fyra till fem partier inklusive Renässans:
"Det är utmärkt att få det bekräftat från Renässans ordförande att EU-medlemskap är så viktigt för partiet att det kan jämställas vid religion. Inget samarbete med Självständighetspartiet som är emot inträde i EU."
Partikamraten Brynjar Níelsson gjorde en liknande analys på Facebook. Hans åsikt var att en röst på Renässans nu blivit synonym med en röst åt vänster:
"Då vet vi det! Renässans tänker inte ingå i en regering med Självständighetspartiet. Liberalt och borgerligt sinnade människor vet då att en röst lagd på Renässans är en garanti för en vänsterregering."
En tredje självständighetspartist i alltinget, Einar K. Guðfinnsson, undrade på Facebook om två internationellt sinnade avhoppare nu kände sig hemma på samma politiska planhalva som Gröna vänstern, ett parti som i många frågor varit lika isolationistiskt som Framstegspartiet:
"Nu står det klart att Þorgerður Katrín Gunnarsdóttirs och Þorsteinn Pálssons parti anser att deras ideologiska frågor tjänas bäst i ett samarbete med Gröna vänstern och Piratpartiet. Detta är anmärkningsvärt mot bakgrund av att bägge rättfärdigade sitt politiska hemvistbyte inte minst med anspelningar om intresset att slå vakt om västerländskt samarbete och internationalism. Nu syns ett nytt valspråk: Renässans och Gröna vänstern - västerländskt samarbetes utposter!"
Þorsteinn Víglundsson, Renässans toppkandidat i norra Reykjavík, sade till Vísir att han såg Ljus framtid som den mest logiska samarbetspartnern. Partierna delade bland annat målen om att reformera jordbrukssystemet och att riva upp dagens fiskekvotsystem för att kunna ta ut större avgifter av de företag som nyttjar kvoterna:
"Vi har sagt att vi inte ger oss in i detta regeringssamarbete [mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet]. Vi har inget intresse av att vara denna regerings femte hjul under vagnen. Sett till vad som varit i rörelse på den politiska scenen på sistone så anser vi det lämpligt att regeringsbildningen denna gång kanske kommer från mitten."
Företrädare för Piratpartiet och Socialdemokraterna träffades redan i går i Reykjavík för att diskutera ett eventuellt samarbete om nyckelfrågor. På kvällen förklarade Benedikt Jóhannesson på Facebook mer utförligt varför Renässans inte deltar i samtalen:
"Idén är originell och fungerar kanske väl för de partier som har arbetat tillsammans i alltinget i några år. Renässans har från valrörelsens början lagt fram den grundläggande principen att sakfrågor ska styra regeringsbildningen och inte förutbestämda ställningstaganden utan hänsyn till resultatet i valet. Som en ny och liberal politisk kraft är det viktigt att vi har en debatt om våra frågor. Denna debatt vill vi ha med väljarna."
Benedikt Jóhannesson skriver vidare att Renässans är redo att samarbeta med alla partier som sluter upp bakom partiets hjärtefrågor. Utöver fiske- och jordbrukspolitiken nämner han en folkomröstning om återupptagna förhandlingar om EU-medlemskap och en penningpolitik som pressar ned räntorna. På nytt tar han dessutom upp regeringsfrågan:
"Det är uppenbart att Renässans inte kommer att blåsa liv i en regering som väljarna har fällt."
Här kan du läsa mer om Piratpartiets förhandlingsutspel.