torsdag 6 oktober 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i kylan med ny ledare

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har fortfarande inte talat med Sigurður Ingi Jóhannsson efter helgens partikongress. Och den bortröstade ordföranden hävdar att omröstningen inte gick rätt till. Där fanns enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson registrerade delegater som nekades att rösta. Strax före omröstningen ska dessutom bussar med okända personer ha dykt upp.

I tisdags kväll skrev Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att det skulle dröja innan han uttalade sig offentligt om helgens partikongress. Men det dröjde inte längre än till onsdagen. I går kommenterade han händelserna i två intervjuer.

Efter att i söndags ha förlorat partiledarstriden lämnade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson omedelbart kongresslokalen i Reykjavík. Sedan dess har han inte talat med segraren Sigurður Ingi Jóhannsson. Den nye ordförandens sms till honom har förblivit obesvarade. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade i går till Vísir att läget mellan de två var mycket kyligt:
"Ja, det är det naturligtvis. Jag måste medge det, men inom politiken måste människor acceptera att samarbeta."
Anhängare till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har hävdat att det fuskades med röstningen under partikongressen. Själv ville han inte gå så långt som att säga att det fuskats, men han sade sig vara övertygad om att fulspel förekommit i samband med valet av partiordförande:
"Detta såg utmärkt ut under lördagen och jag var inte särskilt orolig [för att inte bli omvald] även om man inte tar något för givet. Så plötsligt, när det hade blivit söndag och klockan slagit elva, så kom bussarna till Háskólabíó och en mängd människor dök upp som jag aldrig sett tidigare under den tid som jag arbetat inom partiet."
Mellan raderna anklagar han anhängare till Sigurður Ingi Jóhannsson för att i tysthet ha samlat röster för den egna kandidaten och för att därefter ha bussat dem till kongressen så att de kunde rösta på honom. Vidare sade han till Vísir att det var många anhängare som nekades att rösta:
"Till exempel var det förunderligt många människor som avvisades och inte fick rösta, till och med människor som hade registrerat sig på kongressen. Jag har inte helt fått det klart för mig på vilka villkor detta gjordes. ... Det spelades olika spel på denna kongress och inför den, och inte alla var vackra. Men jag tänker inte hävda direkt att människor har fuskat i valet."
Uppgifterna om att okända partimedlemmar skulle ha bussats till kongressen väckte omedelbar uppmärksamhet. Inte minst för att ingen annan kongressbesökare sett något liknande. Personer verksamma inom turistnäringen hade svårt att tro på Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

En uppgav enligt Vísir att han lyckats identifiera de mystiska bussarna. Det skulle handla om tre turistbussar med besökare från Kina som bodde på Hótel Saga, ett hotell som ligger granne med kongresslokalen Háskólabíó. Några andra bussar ska inte ha funnits i området vid tiden för omröstningen.

I en andra intervju i Vísir sade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att det inte var några kinesiska turister som klev ur bussarna. Han förnekade även att han skulle ha legat bakom beslutet att bara hans eget tal skulle direktsändas över nätet. Varken han själv eller någon av hans medarbetare skulle ha gett order om att stoppa sändningen när Sigurður Ingi Jóhannsson började tala.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade vidare att han inte haft några planer på att lämna Framstegspartiet efter nederlaget. Inte heller hade han haft några tankar på att bilda ett eget parti. Han uppmanade också väljarna att rösta in utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir i alltinget:
"Det är otroligt viktigt att hon kommer in i tinget."
Anklagelser om fusk har kommit från Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande för Framstegspartiets kommunförening i Reykjavík. Han hävdar liksom Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att medlemmar inte fått rösta trots att de registrerat sig på partikongressen.

Einar Gunnar Einarsson, som är vd för Framstegspartiet, säger till Vísir att han i dagsläget inte har fått in någon anmälan om fusk på kongressen. Han vill att Sveinn Hjörtur Guðfinnsson vänder sig till ledningen så att hans misstankar kan utvärderas. Sveinn Hjörtur Guðfinnsson vill dock inte göra någon anmälan. Han vill i stället att ledningen ska be om ursäkt.

Här kan du läsa mer om partiledarstriden inom Framstegspartiet.