onsdag 5 oktober 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ställer upp i alltingsvalet

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnar inte politiken. Framstegspartiets tidigare ordförande tänker ta sin plats på listan som partiets toppkandidat i den nordöstra valkretsen. Samtidigt flaggar han i ett inlägg på Facebook för nya angrepp mot hans motståndare. Han gratulerar heller inte Sigurður Ingi Jóhannsson till segern på partikongressen.

I söndags förlorade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kampen om ordförandeposten i Framstegspartiet mot Sigurður Ingi Jóhannsson. Han lämnade partikongressen direkt utan att stanna för den stående ovation som han fick av deltagarna. Inte heller höll han något tal där han lyckönskade den nye partiledaren.

Sedan dess har det varit tyst från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I går kväll bröt han tystnaden genom ett inlägg på Facebook. Där skriver han att han så småningom kommer att kommentera händelserna på partikongressen. Han meddelar också att han inte lämnar politiken. Som planerat blir han partiets toppkandidat i den nordöstra valkretsen:
"De senaste dagarna har jag inte talat med medierna om utgången på Framstegspartiets partikongress. Anledningen är att under partikongressen och i förspelet till den inträffade händelser som jag inte trodde kunde äga rum inom Framstegspartiet. Jag tyckte dock inte att det lämpade sig att diskutera det offentligt i en direkt fortsättning på kongressens utgång. Jag tänker ännu vänta med att diskutera sakerna i medierna, men jag kan dock bekräfta att det ska bli angenämt att fortsätta att arbeta med mina kamrater i den nordöstra valkretsen. Gentemot dem har jag åtagit mig skyldigheter som jag inte kan tänka mig att överge. Under den närmaste tiden kommer jag tvärtemot först och främst att fokusera på att bry mig om valkretsen och dess frågor. Jag skänker mina vänner och anhängare inom Framstegspartiet och det stora antalet icke-partimedlemmar som på senaste tiden har visat mig stöd och skickat mig hälsningar ett innerligt tack. Dessutom lovar jag att inte ge upp att kämpa för det som jag anser lämpligt att förbättra samhället och ordna upp situationen för dem som gjorts orätt med alla som vill ansluta sig till detta arbete med mig."
Det är värt att notera att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varken lyckönskar Sigurður Ingi Jóhannsson eller någon annan i den nyvalda partiledningen. Utspelet antyder att det kommer att dröja innan det blir lugn inom Framstegspartiet. Det verkar som att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser sig felaktigt eller orättvist behandlad och att han inom kort kommer att ta strid för sin syn på saken.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har det senaste halvåret ansett sig vara utsatt för en sammansvärjning. Han har hävdat att mäktiga krafter på finansmarknaderna konspirerat mot honom själv och mot partiet. Skälet ska ha varit hans kamp för Islands ekonomiska intressen.

Under partikongressen anklagades han av tidigare assistenten Ásmundur Einar Daðason för att leda möten under diktatoriska former. Uppgifterna backades senare upp av dåvarande partisekreteraren Eygló Harðardóttir. Det är en punkt där en attack från Sigmundur Davið Gunnlaugsson är att vänta. En annan kan vara det påstådda fusket inför kongressen där medlemmar i Reykjavík inte fick rösträtt trots att den skulle ha registrerats i tid.

Frågan är när Sigmundur Davíð Gunnlaugssons angrepp är att vänta. Om det kommer före valet riskerar partiet att fokus åter hamnar på interna stridigheter och den tidigare ordförandens privata affärer - trots att detta för många var ett avgörande skäl för att rösta bort honom.

Från oppositionen har valet av Sigurður Ingi Jóhannsson hyllats. Ljus framtids Róbert Marshall tog upp ordförandebytet i alltinget i går. Han jämförde det med sommarens presidentval där Guðni Th. Jóhannesson besegrade bland annat Davíð Oddsson, även han en tidigare statsminister med konfrontation och konflikt som politiskt redskap:
"Detsamma gäller Framstegspartiets nyligen genomförda ordförandeval och jag vill använda möjligheten här att gratulera Framstegspartiet för att enligt min mening ha gjort ett lyckokast eftersom alternativen där tillhörde de två skolor som jag nämnde tidigare. Å ena sidan en man som har gjort strid till huvudlinje för sin politiska karriär, å andra sidan den högt ärade statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson som de senaste månaderna har visat att han är en uppgörelsernas man, en samtalets man som det går att diskutera med och komma fram till resultat som kvarstår."
Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet, säger i Morgunblaðið att hon tror att ordförandebytet kommer att vara positivt för Framstegspartiet:
"Sigurður Ingi är en rejäl och trevlig karl."
Även Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir hoppas på ett gott samarbete med Sigurður Ingi Jóhannsson. Hon säger i Morgunblaðið att ordförandefrågan dock inte är avgörande för ett eventuellt regeringssamarbete efter valet:
"Som jag sagt så förväntar vi oss ett gott samarbete med den nye ordföranden."
Här kan du läsa mer om partiledarskiftet inom Framstegspartiet.