torsdag 27 oktober 2016

Självständighetspartiet ökar försprånget till Piratpartiet

Självständighetspartiet utökar försprånget till Piratpartiet. Samtidigt närmar sig Gröna vänstern de två partier som sedan våren 2015 turats om att vara störst i landet. Folkets parti tar ett rejält kliv närmare femprocentsspärren till alltinget. Hittills är det dock sju partier som klarar spärren. Det visar den senaste opinionsmätningen från MMR.

På Island har det av tradition varit majoritetsregeringar som styrt landet. Men med två dagar kvar till valet ser regeringsbildningen ut att kunna bli komplicerad.

De två största partierna - Självständighetspartiet och Piratpartiet - har i det närmaste uteslutit samarbete med varandra. Renässans tänker inte backa upp den sittande koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Och Socialdemokraterna ser ut att göra ett så uselt val att det förefaller närmast uteslutet att partiet ska kunna sätta sig i en regering.

Självständighetspartiet får nu 21,9 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes för två veckor sedan. Därmed utökar Självständighetspartiet avståndet till Piratpartiet som nu får 19,1 procent, en minskning med 0,5 procentenheter.

Gröna vänstern ser ut att gå mot partiets näst bästa val någonsin. Partiet ökar med 1,5 procentenheter till 16 procent.

Ytterligare fyra partier ligger klart över femprocentsspärren. Framstegspartiet ökar med 0,8 procentenheter till 10 procent. Renässans backar med 0,9 procentenheter till 9,3 procent. Ljus framtid klättrar 0,6 procentenheter till 8,8 procent. Socialdemokraterna tappar 1,4 procentenheter till 7,6 procent.

Folkets parti är mätningens vinnare och får 3,4 procent, en uppgång med hela 2,2 procentenheter. Även om det inte förefaller troligt tycks partiet alltjämt ha en liten möjlighet att klara femprocentsspärren.

Inga andra partier är i närheten av spärren. Gryning ligger kvar på 1,6 procent, Isländska folkfronten tappar 1,3 procentenheter till 1,5 procent, Folkfronten förlorar 0,1 procentenheter till 0,6 procent och Humanistpartiet ligger still på 0,1 procent.

Stödet för regeringen är 33,3 procent. Det är en minskning med 0,8 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.