onsdag 12 oktober 2016

Sju partier över spärren till isländska alltinget

Ännu en gång är det i princip dött lopp mellan Självständighetspartiet och Piratpartiet. Nu klarar dessutom ytterligare fem partier femprocentsspärren till alltinget. Ljus framtid befinner sig just nu på tryggare mark än Socialdemokraterna. Det visar en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið.

Knappt tre veckor återstår till alltingsvalet på Island. I dagsläget pekar samtliga opinionsmätningar mot att den regerande högerkoalitionen kommer att falla. Men det betyder inte nödvändigtvis att både Självständighetspartiet och Framstegspartiet skulle tvingas att lämna ifrån sig alla ministerposter.

Just nu finns det inget som tyder på att de två högerpartierna kommer att få egen majoritet. Med ytterligare ett parti i regeringsunderlaget skulle de dock kunna samla en majoritet. Inte minst eftersom den som först kommer att få chansen att bilda regering kan komma att bli Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson.

Visserligen är Självständighetspartiet i dagsläget inte störst. Men om partiet får lika många mandat som Piratpartiet kan budet gå till Bjarni Benediktsson eftersom högern i dag utgör ett något tydligare regeringsalternativ.

Frågan är om Bjarni Benediktsson kan locka över nykomlingen Renässans eller något av oppositionspartierna. Både Ljus framtid och Renässans - som står längst till höger av de övriga partierna - vill bland annat driva en helt annan Europa-, fiske- och jordbrukspolitik än den som den nuvarande regeringen står för. Det är tveksamt om så viktiga frågor skulle kunna begravas i en hel mandatperiod bara för att hålla ihop regeringen.

I gårdagens partiledarutfrågning i RÚV sade Bjarni Benediktsson att han kan tänka sig att regera vidare med Framstegspartiet, men att opinionsläget inte är sådant att det finns förutsättningar för det. Han vill helst se en tvåpartiregering. Även detta tycks dock vara orealistiskt i dagsläget. Hans enda möjlighet till ett sådant samarbete är Piratpartiet, och där är dörren sannolikt stängd.

Om Bjarni Benediktsson misslyckas lär budet gå till Piratpartiet. Någon kandidat till statsministerposten inom Piratpartiet finns dock inte. Partiets mest uppskattade politiker, Helgi Hrafn Gunnarsson, lämnar parlamentet i samband med valet. Och grundaren Birgitta Jónsdóttir står långt ut på vänsterflanken och är inte populär bland samtliga inom partiet. Utanför de egna leden är förtroendet för henne betydligt mindre.

Vid en seger för oppositionen är det mer troligt att Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir så småningom skulle bli statsminister. Hon är landets i särklass populäraste politiker. Frågan är hur hon skulle klara av att leda en regering som skulle kunna innehålla såväl tre som fyra och fem partier - något som aldrig tidigare hänt på Island.

Piratpartiet är nu åter störst med 22,8 procent, en uppgång med 3,6 procentenheter. Självständighetspartiet backar 3,2 procentenheter till 22,7 procent. Tredje störst är Gröna vänstern med 15,1 procent, en ökning med 2,5 procentenheter.

Mellan de fyra övriga partierna är det också mycket jämnt. Framstegspartiet får 8,5 procent, en nedgång med 2,9 procentenheter. Därefter följer Renässans med 8,4 procent, en ökning med 1,5 procentenheter, Ljus framtid med 8,2 procent, en uppgång med 1,3 procentenheter, och Socialdemokraterna med 7,3 procentenheter, en tillbakagång med 1,5 procentenheter.

Det är andra mätningen i följd på ett och ett halvt år som Ljus framtid ligger ovanför femprocentsspärren.

Övriga partier får tillsammans 7 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.