lördag 29 oktober 2016

Snabbguide: Här är de tolv partierna i valet på Island

Framstegspartiet fyller 100 år i höst. Andra partier som ställer upp i dagens val till alltinget bildades bara för några månader sedan. Totalt är det tolv partier som kämpar om väljarnas röster. Men det är bara nio av dem som ställer upp i samtliga sex valkretsar. Här är en snabbguide till samtliga partier i dagens val.

Självständighetspartiet
Ledare: Bjarni Benediktsson
Resultat i förra valet: 26,7 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Islands svar på Socialdemokraterna. Inte politiskt, men i rollen som statsbärande. Har deltagit i nästan tre fjärdedelar av de regeringar som funnits i landet. Ett konservativt parti med både nyliberala och protektionistiska drag. Förespråkar privatiseringar och låga skatter. Står av tradition nära fiskeindustrin och motsätter sig reformer av fiskekvotsystemet och högre avgifter för nyttjandet av naturresurser. Skandaldrabbat under mandatperioden med två ministrar med bolag i skatteparadis och ytterligare två ministrar med praktfulla skandaler bakom sig.

Framstegspartiet
Ledare: Sigurður Ingi Jóhannsson
Resultat i förra valet: 24,4 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Ett parti med rötter i bonderörelsen. Här finns både socialliberaler och det som kallas "Framsóknarkommar", alltså framstegspartister med en närmast kommunistisk syn på hur staten ska styra jordbrukspolitiken. Internt splittrat efter turerna kring tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han förde partiet i en högerpopulistisk och nationalistisk riktning som nu verkar ha bromsats. Har som främsta vallöfte att sänka skatter för medelinkomsttagare.

Socialdemokraterna
Ledare: Oddný G. Harðardóttir
Resultat i förra valet: 12,9 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Satte isländskt rekord i väljarförlust i förra valet. Inget tyder på någon återhämtning - tvärtom går Socialdemokraterna mot sitt sämsta val någonsin. Har förlorat banden med fackföreningsrörelsen och har heller inte lyckats formulera någon slagkraftig politik sedan högerregeringen lyckades begrava EU-frågan. Ett modernt socialdemokratiskt parti av europeiskt snitt - internationalistiskt och marknadsliberalt.

Gröna vänstern
Ledare: Katrín Jakobsdóttir
Resultat i förra valet: 10,9 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Har i ordföranden Katrín Jakobsdóttir Islands i särklass mest betrodda och populära politiker. Bland medlemmarna finns allt från gröna liberaler till uttalade socialister, något som gjort att det ofta varit knepigt att få alla att gå åt samma håll. Vill - precis som många andra partier i detta val - satsa mer på sjukvård och skola. Ett parti som inte är främmande för skattehöjningar om de anses nödvändiga för att bygga ut välfärden.

Ljus framtid
Ledare: Óttarr Proppé
Resultat i förra valet: 8,2 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Liberalt parti bildat av medlemmar från Bästa partiet i Reykjavík och avhoppare från etablerade partier. Har fått en stämpel på sig som ett parti som engagerar sig i små frågor. I en intervju inför valet sade exempelvis ledaren Óttarr Proppé att hans första åtgärd om partiet kom till makten vore att lägga ned Mannanafnanefnd, den nämnd som avgör vilka personnamn som ska tillåtas. Förespråkar grundläggande förändringar av fiske- och jordbrukspolitiken. Håller även dörren öppen för EU-medlemskap.

Piratpartiet
Ledare: Ingen
Resultat i förra valet: 5,1 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Klarade femprocentsspärren först på småtimmarna förra valnatten. Var ett tag uppe och nosade på 40 procent i opinionsmätningar, men senaste halvåret har stödet för Piratpartiet halverats. Har förlorat sin skickligaste debattör och populäraste politiker i Helgi Hrafn Gunnarsson. Birgitta Jónsdóttir är en mästare på att utnyttja internationella mediers intresse för partiet. I alltinget har dock Piratpartiet hittills inte fått igenom mycket av sin politik. Går nu mot ett succéval. Vill införa en ny grundlag, riva upp fiskekvotsystemet, lägga mer pengar på sjukvården och utveckla direktdemokrati.

Renässans
Ledare: Benedikt Jóhannesson
Resultat i förra valet: Deltog inte
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Bildat av utbrytare från Självständighetspartiet i samband med att regeringen avslutade förhandlingarna om EU-medlemskap. Har lyckats rekrytera en hel del tunga namn som kandidater. Ett marknadsliberalt parti med helt annan syn än Självständighetspartiet på hur jordbruks- och fiskepolitiken ska fungera. Har lyckats fånga upp många högerväljare som tyckt Självständighetspartiet och Framstegspartiet varit för protektionistiska.

Folkets parti
Ledare: Inga Sæland
Resultat i förra valet: Deltog inte
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Ett parti som driver frågor för de människor som politiker har en tendens att glömma bort efter valdagen - som sjukpensionärer och fattiga. Vill att alla ska garanteras en inkomst på minst 300 000 isländska kronor i månaden. Vill finansiera detta genom att bland annat höja momsen för turistbranschen och att lägga ned ambassader. Folkets parti förespråkar dessutom att staten ska äga och driva en bank utan samma vinstintressen som affärsbanker.

Gryning
Ledare: Helga Þórðardóttir
Resultat i förra valet: 3,1 procent
Kandiderar: Samtliga valkretsar
Bildades ur spillrorna av Rörelsen, Medborgarrörelsen, Liberalerna och andra gräsrotsnätverk. Gryning lyckades inte klara femprocentsspärren i förra valet. Har ett rättvisare samhälle som hjärtefråga. Det innebär att partiet bland annat vill inrätta en samhällsnyttig bank och att alla fiskekvoter ska säljas på marknaden för att staten ska maximera sina intäkter från dem som nyttjar gemensamma resurser.

Folkfronten
Ledare: Þorvaldur Þorvaldsson
Resultat i förra valet: 0,1 procent
Kandiderar: Fem valkretsar
Marxistiskt parti bildat av tidigare medlemmar i Gröna vänstern i protest mot vad de uppfattade som en liberalisering av politiken. Partiledaren Þorvaldur Þorvaldsson beskriver sig som kommunist. Vill avskaffa kapitalismen, höja skatten för storföretag och sänka skatten för låginkomsttagare. Vill vidare bekämpa korruption och girighet inom statsapparaten. Förespråkar även att Island ska ta emot fler flyktingar.

Isländska folkfronten
Ledare: Helgi Helgason
Resultat i förra valet: Deltog inte
Kandiderar: Två valkretsar
Hade som ambition att ställa upp i samtliga sex valkretsar och ta plats i alltinget, men efter interna stridigheter blev det bara två valkretsar och obefintliga chanser att ta sig in i parlamentet till annat än åskådarläktaren. Kräver att Island lämnar både EES-området och Schengensamarbetet. I stället ska Island ta ansvar för de egna gränserna genom en kraftigt utökad poliskår. Vill stänga dörren för flyktingar - i synnerhet om de är muslimer.

Humanistpartiet
Ledare: Júlíus Valdimarsson
Resultat i förra valet: 0,1 procent
Kandiderar: En valkrets
Har ställt upp i flera alltingsval utan att någonsin ha varit nära mandat. Arbetar för vad partiet beskriver som en human framtid. I det ingår 32 timmars arbetsvecka, utträde ur Nato, naturresurser i statlig ägo, statlig kontroll över det finansiella systemet och gratis sjukvård. Förespråkar rejält höjda skatter för de islänningar som tjänar mest. Vill också ta emot betydligt fler flyktingar. På kort sikt utgör mottagandet en kostnad, men på längre sikt är det ekonomiskt gynnsamt för staten.