måndag 10 oktober 2016

Turist svårt brännskadad - föll i het källa vid badet i Flúðir

En utländsk turist i 60-årsåldern drabbades av svåra brännskador i går när han föll i en avrinningsränna med 96-gradigt vatten i Flúðir. Mannen badade i Gamla laugin när han i sällskap med andra begav sig till ett område med flera heta källor. När det stänkte kokhett vatten på hans fötter tappade han fotfästet och föll i källan. Han fick svåra brännskador på händer, fötter och bröstet.

Klockan 20.50 i lördags kväll larmades ambulans till Gamla laugin - det bad som även kallas Secret Lagoon - i Flúðir. Mannen fördes till korsningen vid ringvägen och väg 30 en dryg mil öster om Selfoss. Där flyttades mannen till en helikopter som förde honom till sjukhus i Reykjavík. Klockan var 22.15 när helikoptern var framme.

Mannen vårdas nu på intensivvårdsavdelningen. Det handlar om en utländsk turist i övre 60-årsåldern. Han har ådragit sig svåra brännskador på händerna, fötterna och bröstet.

Mannen besökte alltså naturbadet i Flúðir tillsammans med färdkamrater. Efter att ha badat gick han upp för att se sig omkring. Han ska då ha gått in på ett område med flera heta källor. Området var inte avspärrat men där fanns varningsskyltar.

Han ställde sig på en stock som markerade gångstigen. Där fick han stänk av kokhett vatten på fötterna. Mannen förlorade fotfästet och föll i en avrinningsränna med 96-gradigt vatten. Vattnet var cirka 25 centimeter djupt. Mannen lyckades ta sig upp ur rännan på egen hand.