torsdag 13 oktober 2016

Unnur Brá Konráðsdóttir ammar i alltingetNär Unnur Brá Konráðsdóttir i går ställde sig i alltingets talarstol var hon inte ensam. I famnen hade hon den sex veckor gamla dottern. Medan hon motiverade sin röst om den nya utlänningslagen passade hon på att amma barnet. Det lär vara första gången som något liknande har ägt rum i talarstolen.

Den 1 september blev Unnur Brá Konráðsdóttir mor till sitt tredje barn. Många gånger har den nyfödda dottern fått följa med till alltinget. I går fick dottern för första gången följa med upp i talarstolen.

I nämnden har Unnur Brá Konráðsdóttir, som är alltingsledamot för Självständighetspartiet, varit den som lett arbetet med den nya utlänningslagen. När det i går var dags för att rösta i den andra rundan av tre ville hon motivera sin röst.

Det var bara ett problem. Dottern hade nyss vaknat och var hungrig. För att inte riskera att hon skulle börja gråta i tingssalen valde Unnur Brá Konráðsdóttir enligt Morgunblaðið att ta med henne upp i talarstolen i stället för att lämna henne hos Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir, som ibland fått ställa upp som barnvakt:
"Jag bestämde mig för att det skulle bli en mindre störning, men så blev detta kanske en större sak än jag hade insett. Jag tyckte bara att detta var bättre än att låta henne börja gråta. ... Är inte det den naturligaste saken i världen att ge sitt barn att äta? ... Är Island inte sådant att man får göra detta? Jag tycker att det är fint att bo i ett sådant land."
I alltinget finns ett gediget regelverk för hur ledamöter ska bete sig. Under den senaste mandatperioden har det till exempel diskuterats om islandströja och jeans är klädesplagg som ska tillåtas i parlamentet. Talmannen Einar K. Guðfinnsson säger till Vísir att det aldrig var aktuellt att gripa in under gårdagen:
"Här talar vi om mor och barn, ett spädbarn, som behövde all uppmärksamhet och omsorg under dessa omständigheter. Även om vi ska vara stränga när det gäller formalia så är jag inte en sådan träbock att jag gör någon anmärkning om detta."
I sociala medier hyllades Unnur Brá Konráðsdóttirs agerande. Det påpekades dessutom ironiskt att den sex veckor gamla dottern nu under hösten har närvarat vid fler omröstningar i alltinget än Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidigare statsminister och ledare för Framstegspartiet, som dessutom inte har stått i talarstolen sedan i våras.

Unnur Brá Konráðsdóttir har sedan tidigare en pojke och en flicka. Sonen Konráð Óskar är född 2004 och dottern Bríet Járngerður är född 2008.