söndag 20 november 2016

Gröna vänstern och Ljus framtid populärast i regeringen

Två av tre islänningar vill att Gröna vänstern och Ljus framtid ska ingå i landets nästa regering. Nästan lika populära är Renässans och Självständighetspartiet. Betydligt färre vill se Piratpartiet, Framstegspartiet och Socialdemokraterna i regeringsställning. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av RÚV.

Gröna vänstern är det parti som flest islänningar vill se som ett regeringsparti. Hela 67 procent anser att Gröna vänstern bör ingå i den koalition som ska styra landet de fyra kommande åren.

Nästan lika många tycker att Ljus framtid är ett lämpligt regeringsparti. 66 procent svarar att partiet ska ingå i en majoritetskoalition.

Intresset är stort även för Renässans och Självständighetspartiet. Det är 59 procent som vill se Renässans i Islands regering och 57 procent som vill se Självständighetspartiet.

Motsvarande siffra är för Piratpartiet 34 procent, för Framstegspartiet 24 procent och för Socialdemokraterna 20 procent.

Deltagarna fick även möjlighet att välja sin favoritkonstellation. Där svarade 12 procent att de ville se en koalition mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Näst populärast var en fempartiregering bestående av Gröna vänstern, Piratpartiet, Ljus framtid, Socialdemokraterna och Renässans. Det var 10 procent som förespråkade detta alternativ.

Undersökningen gjordes mellan 3 och 14 november. Den påbörjades alltså dagen efter det att Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson fick i uppdrag att bilda regering och avslutades dagen innan partiets förhandlingar med Ljus framtid och Renässans avbröts.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.