lördag 26 november 2016

Informella samtal ska ge Island ny regering

Katrín Jakobsdóttirs sista försök att bilda regering med Framstegspartiet eller Självständighetspartiet misslyckades. Men när hon i går avsade sig uppdraget som regeringsbildare valde president Guðni Th. Jóhannesson att inte utse någon ny regeringsbildare. I stället uppmanade han partiledarna att ta ansvar och hitta en lösning.

I går förmiddag anlände Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir till presidentens residens på Bessastaðir. Efter att förhandlingarna om en fempartikoalition mellan Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna havererat gjorde hon i sista minuten två försök att behålla initiativet som regeringsbildare.

Först vände hon sig till Framstegspartiet. Förhoppningen var att helt enkelt kunna byta ut Renässans - som hoppade av förhandlingarna på grund av avståndet mellan partierna i skattefrågor - mot Framstegspartiet. Men inte bara Framstegspartiet sade nej till detta. Piratpartiet ville inte se något sådant samarbete och Ljus framtid ville inte bryta alliansen med Renässans.

Därefter kontaktade Katrín Jakobsdóttir Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Han var positivt inställd till att försöka bilda en trepartiregering med Gröna vänstern - men bara om den tredje parten var Framstegspartiet. Här var det Katrín Jakobsdóttir som backade. Hennes förhoppning var att i stället kunna få med sig Socialdemokraterna eller Ljus framtid.

Guðni Th. Jóhannesson meddelade vid en presskonferens i går att han inte utser någon ny regeringsbildare. Han uppmanade partiledarna att ta ansvar för att se till så att Island så snart som möjligt får en fungerande regering.

Än så länge är det uppenbart att Guðni Th. Jóhannesson vill se en regering som har majoritet i parlamentet. Ju längre tiden går desto mer sannolikt blir det att han kan tänka sig att släppa fram en minoritetsregering.

Under presskonferensen sade Guðni Th. Jóhannesson att han efter samtal med partiledarna hade goda förhoppningar om att ett regeringsalternativ skulle visa sig under början på nästa vecka.

Guðni Th. Jóhannesson valde alltså att inte gå vidare och ge Piratpartiet eller Renässans uppdraget att bilda regering. Uppenbarligen har han inte fått signaler från något av partierna som tyder på att de skulle kunna lyckas bilda en majoritet.

Det har nu gått fyra veckor sedan alltingsvalet. Avgående statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson har flaggat för att ledamöterna bör samlas senast den 6 december. Det är nödvändigt för att antingen klubba en budget för 2017 eller för att ge klartecken för utbetalningar av löner och annat tills en budget finns.

Under gårdagen fortsatte de informella samtalen mellan partierna. Det är känt genom Facebook att Bjarni Benediktsson personligen träffade Renässans ledare Benedikt Jóhannesson.

Alltjämt finns det flera tänkbara majoriteter. De kommer dock för samtliga inblandade partier innebära avkall på egna hjärtefrågor. Ett samarbete mellan Självständighetspartiet och Gröna vänstern - de två ytterlighetspartierna i alltinget - får allt fler förespråkare.

Och något av partierna kommer med all sannolikhet att ingå i regeringen. Visserligen går det att bilda en fempartimajoritet utan Självständighetspartiet och Gröna vänstern, men det förefaller otroligt.

För Gröna vänstern är det nödvändigt att det tredje partiet i en sådan koalition inte blir Framstegspartiet. Dels riskerar Gröna vänstern att klämmas mellan de två partier som så ofta styrt landet, dels vill Katrín Jakobsdóttir inte att Gröna vänstern ska kunna anklagas för att ge den avgående regeringen fyra år till vid makten.

Därför vill Katrín Jakobsdóttir hellre få med sig Ljus framtid eller Socialdemokraterna. Det kan bli svårt. Inför valet uteslöt den dåvarande socialdemokratiska ledningen ett nytt regeringssamarbete med Självständighetspartiet. Och Ljus framtid har hittills inte brutit den nyfunna alliansen med Renässans.

Självständighetspartiet vill helst fortsätta regera med Framstegspartiet och ytterligare ett parti. Hittills har dock inget av de övriga fem partierna kunnat tänka sig att ingå i en sådan koalition. Och där har inte Renässans ändrat sig trots gårdagens möte med Bjarni Benediktsson.

Piratpartiet tog vid ett möte i går kväll ett steg närmare att bli ett tänkbart regeringsparti. Deltagarna bestämde då att det ska hållas en intern omröstning om vilka krav som ska ställas på ministrar. Tidigare har Piratpartiet haft som villkor för att ingå i en regering att ministrarna inte samtidigt får vara alltingsledamöter. Nu hoppas partiets alltingsgrupp att medlemmarna ska säga ja till att detta krav enbart ska ställas på Piratpartiets ministrar och inte på samarbetspartiernas.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.