
Hittills i år har Island tagit emot 53 kvotflyktingar från Syrien. Av dessa anlände 48 personer i ett par olika omgångar tidigt under året. De senaste - en familj på fem personer - kom i mitten på september. Eftersom det senaste barnet i familjen föddes bara ett par månader inpå avresan till Island valde de att resa senare än de stora grupperna. Nu har de bosatt sig i Hafnarfjörður.
Socialminister Eygló Harðardóttir gav tidigare i år klartecken för att ta emot ytterligare ett femtiotal kvotflyktingar. Staten har förhandlat med kommunerna Reykjavík, Hveragerði och Árborg - där Selfoss är centralort - om villkoren för mottagandet.
Tanken var att den nya gruppen med kvotflyktingar skulle komma före årsskiftet. Nu står det alltså klart att det i stället blir under mitten av januari.
Det är drygt 40 personer som nu tackat ja till en fristad på Island. Eygló Harðardóttirs plan var att hälften av flyktingarna skulle komma till Reykjavík och hälften till Hveragerði och Árborg. En av familjerna kommer dock att bosätta sig i Akureyri - en kommun som egentligen inte var aktuell den här gången.
Skälet till att en av familjerna flyttar till Akureyri är att de är bekanta med en av de familjer som tidigare placerats i där. I ett beslut säger kommunen ja till planerna.
Familjerna befinner sig nu i FN:s flyktingläger i Libanon. Vissa av dem har bott i lägren i tre år.
Nyligen höll isländska hjälparbetare en två och en halv dagar lång utbildning med de flyktingar som tackat ja till erbjudandet om en fristad på Island. Utbildningen hålls så att de ska vara förberedda på vad som väntar vid ankomsten. Undervisningen behandlar allt från väder och klimat till värderingar och samhällssystem.
Med hjälp av Facebook har de haft kontakt med några av de familjer som kom till Island från krigets Syrien tidigare i år. Genom denna dialog har de fått ytterligare kunskaper om livet i landet.
Precis som tidigare kommer kommunerna att se till så att barnen får plats i förskola och skola. Kommunerna ordnar också bostäder, undervisning i isländska och vid behov stöd från psykolog.
Kommunerna samarbetar med volontärer från Röda korset. De ser bland annat till så att alla familjer får isländska kontaktpersoner så att de inte blir isolerade i det nya landet. En annan uppgift är att hjälpa till att få ut de vuxna på arbetsmarknaden så snart som möjligt.
Kommunerna samarbetar med volontärer från Röda korset. De ser bland annat till så att alla familjer får isländska kontaktpersoner så att de inte blir isolerade i det nya landet. En annan uppgift är att hjälpa till att få ut de vuxna på arbetsmarknaden så snart som möjligt.
Alltinget klubbade i september ett beslut om villkoren för hur flyktingar och asylsökande ska hanteras.
Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.