fredag 25 november 2016

Island tar strid mot Iceland Foods för varumärket Iceland

Utrikesdepartementet vänder sig nu till domstol med krav på att registreringen av varumärket Iceland hävs. I dag tillhör det den brittiska lågpriskedjan Iceland Foods - men registreringen är enligt departementet för bred och den gör det omöjligt för vissa isländska företag att marknadsföra sig i utlandet. Det är nämligen då Iceland Foods brukar hävda sin ensamrätt till namnet.

1969 grundades i Storbritannien livsmedelskedjan Iceland Foods. Butikens profil har genom åren varit att sälja frysvaror till lågpris. I dag har kedjan över 800 butiker i Storbritannien. Dessutom finns den i en rad europeiska länder - bland annat på Island.

Genom åren har Island och Iceland Foods varit indragna i en rad dispyter. Nu vänder sig utrikesdepartementet till domstol för att få ett slut på namntvisten.

Enligt regeringen är varumärkesregistreringen av Iceland - som gäller i hela EU-området - alldeles för långtgående. Eftersom Iceland redan är upptaget i en lång rad branscher är det ofta svårt för isländska företag att marknadsföra sig i utlandet. Livsmedelsjättens ensamrätt gör att isländska producenter inte kan lyfta fram varans ursprung i reklam.

Regeringen har bjudit in företrädare för Iceland till överläggningar. Hittills har livsmedelsjätten sagt nej. När regeringen nu går vidare är syftet att häva varumärkesregistreringen. Målet är att isländska företag i utlandet ska kunna använda sig av Iceland utan att riskera dyrbara konflikter med livsmedelskedjan.

Utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir säger i ett pressmeddelande att det är på tiden att registreringen hävs. För isländska företag står stora intressen på spel. Hon tror att Island har goda möjligheter att vinna mot Iceland Foods:
"Det är både rättvist och lämpligt att isländska parter om de så önskar kan hänvisa till ursprungslandet i sin marknadsföring utomlands. I tanken hos konsumenter över hela världen är bilden av Island mycket positiv och i det ingår stora möjligheter för land och folk."
Icelands vd Malcolm Walker anser att det inte finns några skäl att häva varumärkesregistreringen. Tidigare i år intervjuades han i Daily Mail om Islands agerande i tvisten. Han sade då att han betraktade utspelet från den isländska regeringen som ett sätt att vinna popularitetspoäng:
"What possible hope have they got? We’ve got five million customers every week – they’ve got 300,000 people living there. ... So we’ve got more of a claim on the name than they have. The name is ours really."
I samband med att Iceland 2005 registrerades som ett varumärke vände sig Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon till dåvarande utrikesministern Geir H. Haarde. Han frågade då om regeringen avsåg att ingripa mot registreringen. Regeringen valde då att inte ingripa, uppger Fréttablaðið.

Möjligen hade just Steingrímur J. Sigfússon i rollen som finansminister möjlighet att ingripa efter finanskraschen. En majoritet i brittiska Iceland hamnade då hos Landsbanki, en bank där isländska staten alltjämt kontrollerar en majoritet av aktierna. Inte heller då agerade regeringen.