onsdag 2 november 2016

Isländska partiledare väntar på presidentens besked

I dag eller senast i morgon väntas president Guðni Th. Jóhannesson ge en partiledare formellt uppdrag att bilda regering. Men vem det blir är inte klart. Självständighetspartiet räknar med att uppdraget går till Bjarni Benediktsson efter lördagens valseger. Samtidigt försöker flera partier bilda en majoritet utan Självständighetspartiet.

Under måndagen besökte samtliga partiledare presidentens residens på Bessastaðir. Piratpartiet överraskade ännu en gång genom att föreslå en minoritetsregering bestående av Renässans, Gröna vänstern och Ljus framtid uppbackad av Piratpartiet och Socialdemokraterna.

Både Piratpartiet och Socialdemokraterna gav Guðni Th. Jóhannesson beskedet om att de inte avsåg att ingå i någon regering. I synnerhet Piratpartiets hållning kom som en överraskning för Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir, som vid mötet med presidenten förespråkade en fempartikoalition.

I går var det däremot inga partiledare som kom till Bessastaðir på besök. Rykten gör dock gällande att Guðni Th. Jóhannesson under tisdagen på nytt ska ha talat med tre partiledare: Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson, Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir och Renässans Benedikt Jóhannesson.

Självständighetspartiet räknar med att få uppdraget att bilda regering efter lördagens valseger. För att Guðni Th. Jóhannesson inte ska vända sig till Bjarni Benediktsson behöver det under förhandlingarna sannolikt ha framkommit starka uttalanden från flera partiledare om att inte samarbeta med Självständighetspartiet. Kanske behöver övriga partier till och med presentera ett regeringsunderlag som har majoritet i parlamentet - något som inte är lätt utan varken Piratpartiet eller Socialdemokraterna.

Två partier som gärna samarbetar är Renässans och Ljus framtid. Det har ledarna Benedikt Jóhannesson och Óttarr Proppé båda meddelat offentligt. Benedikt Jóhannesson vill själv få mandat att bilda regering - och samma åsikt har Óttarr Proppé fört fram vid sitt möte med presidenten. Bägge talar om att mittenpartier bör ha en central roll i den nya regeringen.

Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson anser däremot att uppdraget ska gå till Bjarni Benediktsson. En koalition med Självständighetspartiet och möjligen ytterligare något parti förefaller i nuläget vara hans enda möjlighet till en ministerpost.

Också Katrín Jakobsdóttir vill ha uppdraget. Att mandatet borde gå till Gröna vänsterns ledare sade även Socialdemokraternas Oddný G. Harðardóttir innan hon avgick som partiledare i måndags.

Ett besked från Guðni Th. Jóhannesson är att vänta i dag eller senast i morgon. Det är första gången som den nyvalde presidenten sätts på prov. Vem han än väljer är det sannolikt ett val som kommer att mötas av kritik. Inte minst om valet faller på någon annan än Bjarni Benediktsson.

På Island finns inte samma tradition av minoritetsregeringar som i Sverige. Presidenten strävar också av hävd efter att lägga grunden för majoritetsregeringar. Frågan är därför hur han ser på exempelvis en koalition mellan Renässans, Ljus framtid och Gröna vänstern som bara har stöd av 21 av alltingets 63 ledamöter.

Trepartiregeringen skulle visserligen räddas från misstroende tack vare Piratpartiets och Socialdemokraternas 13 mandat, men det skulle inte krävas mycket för att en sådan regering skulle kollapsa.

Samma sak gäller det i dagsläget kanske troligaste alternativet - en koalition mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. De tre partierna har tillsammans 32 av alltingets 63 mandat. Det räcker alltså med att en ledamot går emot regeringens linje för att majoriteten ska spricka.

Uppdatering 10.40: Bjarni Benediktsson har bjudits till Bessastaðir klockan 11 lokal tid i dag för ett nytt möte med presidenten. Det tyder på att han får i uppdrag att bilda regering. Mycket talar alltså för att han är Islands blivande statsminister.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen på Island.