tisdag 15 november 2016

Journalistsystrar erkänner utpressning mot statsministern

De två journalistsystrar som står åtalade för utpressning mot dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson erkänner delaktighet i försöket. De krävde honom på 8 miljoner isländska kronor för att inte avslöja besvärande hemligheter. Bägge nekar däremot till utpressning mot en av systrarnas tidigare arbetskamrater. Systrarna riskerar upp till sex års fängelse.

I maj förra året greps två systrar i utkanterna av Hafnarfjörður på väg mot Krýsuvík. De trodde att de var där för att hämta en väska innehållande 8 miljoner isländska kronor. Men så fort den ena systern hämtat väskan fann hon sig omringad av poliser från insatsstyrkan.

Dagarna innan hade de skickat två utpressningsbrev riktade till dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. I det första brevet ställdes krav på 7,5 miljoner isländska kronor. Brevet lämnades till hans assistent Jóhannes Þór Skúlason. I det andra brevet hade kravet höjts till 8 miljoner. Det adresserades till hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Om inte statsministern betalade skulle det avslöjas för honom besvärande uppgifter om hans kopplingar till Véfpressan, den förlusttyngda mediekoncern som ägs av vännen och partikamraten Björn Ingi Hrafnsson. Exakt vilka uppgifter det skulle handla om är inte känt.

Rykten gör gällande att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle ha utnyttjat sina kontakter inom MP Banki för att säkra ett lån åt Björn Ingi Hrafnsson. För dessa pengar ska han ha köpt DV, som vid denna tid var den enda isländska tidningen som ägnade sig åt granskande journalistik. Under den nya ledningen försvann snabbt alla sådana ambitioner och tidningens mest etablerade journalister sparkades eller sade självmant upp sig.

Hur Björn Ingi Hrafnsson finansierade köpet av DV är alltjämt en gåta. Koncernen Véfpressan har växt ytterligare sedan dess. Men hur expansionen finansieras är oklart. Mer än obekräftade rykten finns inte.

Den kvinna som tros ha varit drivande i utpressningsförsöket hade tidigare ett förhållande med Björn Ingi Hrafnsson. Hon arbetade också som redaktör på en av Véfpressans sajter. Hennes syster var journalist på Morgunblaðið.

Bägge systrarna erkände i går delaktighet i utpressningsförsöket mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson när rättegången inleddes i Héraðsdómur Reykjavíkur. Morgunblaðið-journalisten förnekade dock att hon skulle ha deltagit i planeringen av utpressningen.

Bägge systrarna nekade till ett andra utpressningsförsök som enligt åtalet riktades mot en tidigare kollega till Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo. I två omgångar i april 2015 betalade han totalt 700 000 isländska kronor till systrarna. Det var Morgunblaðið-journalisten som tog emot pengarna och dessutom skrev kvitton på betalningen.

Mannen valde att betala sedan Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo anklagat honom för våldtäkt. Mannen hävdade att kvinnan ljög, men han befarade att hans karriär skulle vara över om hon skulle sprida uppgifterna. Enligt systrarna var betalningen en ekonomisk kompensation för det övergrepp som den ena av dem ska ha utsatts för.

Efter att utpressningsförsöket mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blivit känt vände sig mannen till polis och anmälde kvinnorna för utpressning. En av systrarna svarade med att polisanmäla honom för våldtäkt. I den utredningen har det ännu inte fattats något beslut om åtal.

Mannen kräver kvinnorna på 1,7 miljoner isländska kronor i skadestånd. Bägge systrarna nekade även ansvar för skadeståndet.

Rättegången mot systrarna fortsätter den 14 december.

Här kan du läsa mer om utpressningsförsöket.