lördag 19 november 2016

Katrín Jakobsdóttir i nytt samtal med fyra partier

Katrín Jakobsdóttir träffar i dag Renässans, Ljus framtid, Piratpartiet och Socialdemokraterna på nytt. Och den här gången möts partiledarna tillsammans. Syftet med dagens möte är att undersöka om partierna har tillräckligt mycket gemensamt för att formellt inleda förhandlingar om att bilda regering tillsammans med Gröna vänstern.

Efter torsdagens samtal med samtliga partiledare sade Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern, att huvudspåret alltjämt var att bilda en vänster- och mittenregering med fem partier. Hon sade också att det var det alternativ som de flesta medlemmarna ställde sig bakom.

Det finns dock andra åsikter inom partiet - och inte minst i alltingsgruppen. Vissa vill försöka regera ihop med Självständighetspartiet och ytterligare något parti för att majoriteten inte ska behöva bestå av mer än tre partier. Andra är skeptiska till Renässans och anser att Gröna vänstern har mer gemensamt med Framstegspartiet.

Klart är att Katrín Jakobsdóttir har bråttom. Redan i dag träffar hon på nytt ledarna för Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Hon gör det under ett gemensamt möte där syftet är att få svar på frågan om partierna är tillräckligt eniga för att kunna bilda regering.

Efter mötet med partiledarna, som börjar klockan 13 lokal tid, väntar ett möte med Gröna vänsterns alltingsgrupp. Om Katrín Jakobsdóttir får de svar hon vill ha skulle hon redan i eftermiddag kunna ta beslut om att inleda formella regeringsförhandlingar.

Skälet till brådskan är att bara sex veckor återstår till årsskiftet. Någon budget för 2017 finns inte. Om inte en regering bildas inom kort kommer den avgående regeringen att få lägga en budget som det finns majoritet för i parlamentet. En sådan budget kommer knappast innehålla några radikala förändringar i den riktning som Katrín Jakobsdóttir vill se.

För den tillträdande regeringen riskerar alltså 2017 att bli något av ett förlorat år. Även om tiden är knapp så skulle en ny majoritetsregering i en egen budget kunna införa en rad symboliskt viktiga förändringar. Det är just nu den främsta anledningen till Katrín Jakobsdóttirs brådska.

Senast på tisdag ska Katrín Jakobsdóttir ha ny kontakt med president Guðni Th. Jóhannesson för att redogöra för utvecklingen i överläggningarna. Men ett besked om regeringsförhandlingar kan alltså komma redan i kväll.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.