söndag 20 november 2016

Katrín Jakobsdóttir kan ge besked om regering i kväll

På nytt träffar Katrín Jakobsdóttir i dag företrädare för Renässans, Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Efter mötet väntas Gröna vänstern ta beslut om att formellt påbörja regeringsförhandlingar. Om alla fem partier är överens kan förhandlingarna börja i morgon. Annars måste Katrín Jakobsdóttir tänka om.

I går träffade Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir företrädare för Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Det var första gången som hon mötte representanter för partierna tillsammans. Därefter hade hon ett möte med den egna alltingsgruppen.

Tonläget efter gårdagen var positivt. I dag fortsätter samtalen klockan 13 lokal tid. Därefter träffar Katrín Jakobsdóttir på nytt den egna alltingsgruppen för att redogöra för vad som sagts under samtalen.

Totalt femton personer närvarade under gårdagens möte. Gröna vänstern representerades förutom Katrín Jakobsdóttir av vice ordföranden Björn Valur Gíslason och alltingsledamoten Svandís Svavarsdóttir, Ljus framtid av ledaren Óttarr Proppé och alltingsledamöterna Nichole Leigh Mosty och Theodóra S. Þorsteinsdóttir, Socialdemokraterna av ledaren Logi Már Einarsson och alltingsledamöterna Oddný G. Harðardóttir och Guðjón Brjánsson, Renässans av ledaren Benedikt Jóhannesson och alltingsledamöterna Jóna Sólveig Einarsdóttir och Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Piratpartiet av alltingsledamöterna Birgitta Jónsdóttir, Smári McCarthy och Einar Brynjólfsson.

Efter dagens möten väntar ett besked om att inleda formella regeringsförhandlingar mellan de fem partierna. För att bilda en majoritet behöver Gröna vänstern få med sig de övriga fyra. Om inte det lyckas måste Katrín Jakobsdóttir tänka om.

President Guðni Th. Jóhannesson har hittills förordat en majoritetsregering. Frågan är därför om han skulle kunna tänka sig att släppa fram en minoritetsregering under Gröna vänsterns ledning. En annan fråga är hur mycket tid han vill ge Katrín Jakobsdóttir.

Gröna vänstern har flera alternativ till majoritetskoalitioner. Ett av dem är att släppa in Framstegspartiet. Ett annat är att försöka komma överens med Självständighetspartiet och ytterligare ett annat parti.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.