torsdag 17 november 2016

Katrín Jakobsdóttir vill bilda första fempartiregeringen

En vänster- och mittenkoalition står högst upp på Katrín Jakobsdóttirs önskelista när hon i dag möter de övriga partiledarna för att försöka bilda en majoritetsregering. Gröna vänsterns ledare fick uppdraget av president Guðni Th. Jóhannesson i går. Hon hoppas få med sig Piratpartiet, Socialdemokraterna, Ljus framtid och Renässans i ett samarbete.

Sedan Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson i tisdags gett upp försöken att bilda regering ihop med Renässans och Ljus framtid gick uppdraget i går vidare till Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir. Hon fick uppdraget formellt under ett möte med president Guðni Th. Jóhannesson på Bessastaðir.

Under eftermiddagen samlade Katrín Jakobsdóttir partiets alltingsgrupp för att diskutera vilka frågor Gröna vänstern ska prioritera under regeringsförhandlingarna. I dag möter hon samtliga partiledare för att undersöka förutsättningarna för att bilda regering. Ljus framtid och Renässans kommer att förhandla tillsammans.

Bjarni Benediktsson hade uppdraget i två veckor. Guðni Th. Jóhannesson påpekade i går att det är angeläget att så snart som möjligt kunna bilda regering. Redan på måndag eller tisdag ska Katrín Jakobsdóttir rapportera om utvecklingen i diskussionerna.

Skälet till att det börjar bli bråttom är att bara sex veckor återstår av 2016. Någon budget för nästa år har inte klubbats. Därför kan alltinget behöva samlas innan det finns en regering. Om förhandlingarna drar ut på tiden kan den avgående regeringen tvingas lägga en budget som en majoritet av det nya alltinget kan ställa sig bakom.

I förhandlingarna kommer Gröna vänstern att prioritera ökade resurser till sjukvård och utbildning, åtgärder som leder till ett jämlikare samhälle och klimatfrågor.

Katrín Jakobsdóttirs förhoppning är att kunna bilda en koalition mellan Gröna vänstern, Renässans, Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna. En sådan fempartiregering skulle ha 34 av alltingets 63 mandat.

Till skillnad från före alltingsvalet avvisar inte Katrín Jakobsdóttir längre tankarna på ett samarbete med Självständighetspartiet. Men det är alltså inte hennes första val.

Dörren är heller inte stängd för Framstegspartiet. Om Renässans marknadsliberalism - exempelvis inom vårdsektorn - skulle skapa problem i förhandlingarna kan Katrín Jakobsdóttir vända sig till Framstegspartiet.

Framstegspartiet är ingen lika kategorisk motståndare till förändringar av fiskekvotsystemet som Självständighetspartiet. Däremot kan EU-frågan bli ett bekymmer. Framstegspartiet vill, till skillnad från Gröna vänstern, att folkomröstningen inte ska gälla återupptagna förhandlingar om inträdesvillkor. I stället vill partiet att den ska handla om ja eller nej till medlemskap.

Helst vill Framstegspartiet inte att EU-frågan ska komma upp på dagordningen alls. Men om det är oundvikligt vill partiet hellre hålla en omröstning om själva medlemskapet eftersom majoriteten emot ett isländskt inträde i unionen är stark och stabil.

Ljus framtid och Renässans går in i förhandlingarna tillsammans. Samtidigt gjorde Ljus framtids Óttarr Proppé i går ett uttalande som indirekt gick emot partiernas allians. Han sade att två av de tre största partierna i landet borde ingå i regeringen. Ett av dessa partier borde i kraft av antalet mandat vara Självständighetspartiet.

Frågan är om Óttarr Proppé därmed kommer att säga nej till en fempartiregering med mitten- och vänsterpartierna. Han tycks dessutom vara skeptiskt inställd till Piratpartiet. Det verkar vara en känsla som flera andra partiledare delar efter Piratpartiets olika kovändningar och utspel under de senaste veckorna.

De senaste 25 åren har den som först fått uppdraget att bilda regering också lyckats. Det är alltså första gången sedan 1991 som denna person misslyckats. Mellan 1974 och 1988 var det däremot något av en regel med komplicerade regeringsförhandlingar. Då utdelades uppdraget mellan två och fem gånger.

Någon fempartiregering har aldrig tidigare funnits på Island. Som mest har en isländsk regering bestått av företrädare för fyra olika partier.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.