måndag 7 november 2016

Mark vid Jökulsárlón såld för drygt 1,5 miljarder

Drygt 1,5 miljarder isländska kronor blev prislappen för fastigheten Fell vid fredagens auktion. Till Fell hör delar av Jökulsárlón och det område på glaciärlagunens östra strand där det är tillåtet att bygga. Det är dock inte säkert att affären blir av. Flera delägare vänder sig mot försäljningen. Dessutom har staten förköpsrätt.

I flera års tid har markägarna stridit om Fell, den fastighet som innefattar delar av glaciärlagunen Jökulsárlón och hela den östra stranden där det är tillåtet att bygga. Fastigheten är på 10 528 hektar. I år väntas omkring en halv miljon turister besöka Jökulsárlón.

Redan år 2000 tecknade bolaget Jökulsárlón ehf. ett avtal med de övriga markägarna om ensam nyttjanderätt av den östra stranden. Bolaget driver den servering som finns vid lagunen och ordnar båtturer i lagunen med utgångspunkt från den östra sidan.

Kommunen Hornafjörður klubbade för flera år sedan en ny detaljplan för området. I dag finns det varken tillräckligt med parkeringsplatser eller toaletter åt alla besökare. Men då Jökulsárlón ehf. har vägrat att släppa in konkurrenter i området har ingen utbyggnad skett.

Andra företag har olovligen arrangerat båtturer även från den västra stranden. I väntan på en lösning har kommunen vänt sig till staten med en förfrågan om att tillåta byggen på den västra sidan. Än så länge har kommunen inte fått något svar.

Till sist bedömdes ägarsituationen som så komplicerad att det inte fanns något annat alternativ än att bjuda ut Fell till försäljning. Fastigheten har omkring 40 delägare. När fristen löpte ut i slutet på oktober var det högsta budet på 1,17 miljarder isländska kronor. Bakom budet stod ett investmentbolag med Skúli G. Sigfússon, som driver Subway på Island, som frontfigur.

I fredags hölls en auktion hos sysselmannen. Det högsta budet på 1,52 miljarder isländska kronor lades av Fögrusalir ehf, ett dotterbolag till Thule Investments. Budgivningen pågick mellan två olika bolag. Jökulsárlón ehf. stannade vid 1,51 miljarder.

Sysselmannen accepterade budet från Fögrusalir ehf. Det behöver dock inte betyda att affären blir av. Staten har till och med den 11 november på sig att utnyttja sin förköpsrätt. Det är dock inte särskilt sannolikt att det kommer att ske.

Av tradition går avgående regeringar sällan in och tar beslut av den här storleksordningen. Det talar för att Jökulsárlón kommer att fortsätta vara i privat ägo.

Mer sannolikt är att hela försäljningen blir en rättsprocess. Långt ifrån alla delägare av Fell anser att fastigheten är omöjlig att stycka upp. Därmed finns det enligt deras mening inte heller några förutsättningar för en försäljning. De kan alltså ta hela processen till domstol - vilket i sin tur förmodligen skulle försena all uppbyggnad i området i ytterligare ett par år.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Jökulsárlón.