måndag 21 november 2016

Mesta EU-motståndet på Island på över tre år

Motståndet mot ett isländskt EU-medlemskap är i dag det högsta på tre och ett halvt år. Hela 57,8 procent av islänningarna motsätter sig ett inträde i unionen. Bara 20,9 procent säger ja till EU-medlemskap. Det är den lägsta siffran på över fyra år. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

Under valrörelsen och i diskussionerna om regeringsbildning har EU-frågan fått nytt liv. Men islänningarnas intresse för att gå med i unionen är mindre än på länge.

Nu uppger 57,8 procent att de är emot EU-medlemskap. Sedan förra mätningen, som slutfördes för drygt två veckor sedan, har EU-motståndet ökat med 7,2 procentenheter. Att frågan på nytt hamnat på dagordningen har fått fler att ta ställning mot anslutning. Andelen EU-motståndare har inte varit lika hög sedan i maj 2013.

Samtidigt sjunker andelen EU-anhängare till den lägsta nivån på drygt fyra år. Nu är det 20,9 procent som säger ja till medlemskap, en minskning med 4,9 procentenheter. Inte sedan i september 2012 har EU-anhängarna varit färre.

Andelen osäkra är 21,3 procent, en tillbakagång med 2,5 procentenheter.

Här kan du läsa mer om EU-opinionen.