lördag 19 november 2016

Missade flyget - ville gå från Keflavík till Höfn

När mannen i natt missade flyget till Polen bestämde han sig för att gå från flygplatsen i Keflavík till hemmet i Höfn. Den promenaden är ganska precis 50 mil lång. Men mannen tog hjälp av Google Maps som såg till att förlänga vandringen genom att inleda den med en rejäl omväg. Mellan Hafnir och Grindavík gav mannen upp och ringde polis.

Att turister kör vilse efter att blint ha följt anvisningarna från en gps tillhör vardagen. Men att en man som faktiskt bor i landet ska hamna så snett är sällsynt.

Det var på småtimmarna i natt som en man ringde polisen på Suðurnes. Han befann sig då mellan Hafnir och Grindavík på Reykjaneshalvön. Han hade hunnit bli både kall och blöt under promenaden från flygplatsen i Keflavík.

Mannen hade bokat biljett på ett flyg till Polen. När han missade flyget bestämde han sig för att gå hem till Höfn - en sträcka på ganska exakt 50 mil som med ett par undantag innebär en vandring längs ringvägen.

Uppenbarligen var mannen inte säker på vägen hem. I stället tog han hjälp av Google Maps. Google föreslog inte alls den genaste vägen. Funktionen rekommenderade mannen att runda Reykjaneshalvön. Mannen följde rådet och passerade först Hafnir och fortsatte därefter längs kusten mot Grindavík.

När han hade kommit en dryg mil utanför Hafnir hade mannen fått nog. Han ringde polisen som kom och hämtade honom. Mannen fördes till polisstationen i Grindavík där han efter lite mat, några koppar varm choklad och varma filtar fick sova i arresten.

Medan mannen vilade ut sig funderade polisen inte bara över valet att gå hem. Google Maps hade dessutom föreslagit att mannen vid ett tillfälle skulle lämna ringvägen för att följa fjällvägar på höglandet norr om Eyjafjallajökull. Dessa vägar är inte framkomliga vid den här tiden på året. Dessutom uppgav Google Maps att det bara skulle ta fyra dagar att gå hem - trots att det handlade om en sträcka på 50 mil plus omvägar.

Polisen skriver på Facebook att de under dagen ska försöka få mannen ombord en buss tillbaka till Höfn.