söndag 13 november 2016

Nu införs parkeringsavgift vid Sólfar i Reykjavík

275 isländska kronor i timmen kommer det att kosta att parkera vid konstverket Sólfar vid Sæbraut i Reykjavík. Hittills har det varit gratis att ställa sig på någon av de arton platserna - något som gjort att de utnyttjats för långtidsparkering. Beslutet om att införa parkeringsavgifter har klubbats i kommunstyrelsen i Reykjavík.

Jón Gunnar Árnasons konstverk Sólfar har stått vid Sæbraut sedan 1990. I takt med att turismen till Island har ökat har det lockat allt fler besökare. Inte minst är det många som passar på att ta en titt på konserthuset Harpa och Sólfar samtidigt.

Vid Sólfar finns arton parkeringsplatser för personbilar. De har hittills varit gratis eftersom kommunen räknat med att besökarna bara gör korta stopp vid konstverket. Men det har blivit allt vanligare att bilister utnyttjar de kostnadsfria platserna under en längre tid.

Nu är det alltså slut med gratisparkeringen vid Sólfar. De arton platserna klassas hädanefter som en del av zon 1 i Reykjavík. Det betyder att det kostar 275 isländska kronor i timmen att ställa bilen vid Sólfar. Parkeringen är avgiftsbelagd mellan 9 och 18 på vardagar och mellan 10 och 16 på lördagar.

Långtidsparkeringarna har gjort det svårt för besökare att hitta en plats att ställa bilen på under en kort stund. Förhoppningen är att det problemet ska försvinna när avgifterna införs.

Dessutom anser kommunstyrelsen att införandet av avgifter är helt i linje med principerna om betalparkeringar i centrala Reykjavík och om avgiftsbeläggning av parkeringsplatser i anslutning till populära turistattraktioner.