tisdag 8 november 2016

Saknad segelbåt krossades mot klippor på södra Island

Foto: Landhelgisgæslan
Efter att ha drivit på Atlanten i tre och en halv månad krossades segelbåten Red Heol mot klipporna vid Selartangar öster om Grindavík. Kustbevakningen larmades till platsen när båtens nödsändare hamnade i vattnet. I samma område hittades kvarlevor som förmodas tillhöra en fransk ensamseglare. Hæstiréttur Íslands har nu beslutat att tillåta en obduktion av kroppen.

Den 7 juli i år seglade fransmannen Joseph Le Goff ut ur hamnen i portugisiska Porto med kurs mot Azorerna. Seglingen beräknades ta nio dygn. Bara några dagar senare anmäldes båten Red Heol saknad. Anhöriga hade då inte lyckats få kontakt med ensamseglaren Joseph Le Goff trots upprepade försök.

Trots omfattande sökåtgärder kunde båten inte hittas. Den 18 augusti upphörde letandet och Red Heol räknades som förlist.

Den 5 september fick ett containerfartyg syn på Red Heol. Segelbåten befann sig då 110 mil sydväst om Island. Ett oväder gjorde så att fartyget inte kunde gå nära för att inspektera båten. Besättningen tog dock flera bilder på båten. Seglen var trasiga och det var uppenbart att ingen hade kontroll över Red Heol.

I ytterligare nästan två månader fortsatte Red Heol att driva norrut. Nästa livstecken kom enligt ett pressmeddelande tidigt på morgonen den 26 oktober. Vid femtiden tog kustbevakningen emot ett larm från Red Heols nödsändare. En timme senare kunde besättningen ombord en av kustbevakningens helikoptrar plocka upp nödsändaren öster om Grindavík.

Nödsändaren aktiverades först när den hamnade i vattnet. När det ljusnat återvände kustbevakningen till området. De hittade då enligt ett pressmeddelande resterna av Red Heol som krossats mot klipporna.

Vid stranden påträffades även kvarlevor som med all sannolikhet tillhör Joseph Le Goff. Kroppen verkar dock ha varit mycket sargad. Hans vänstra fot har exempelvis inte hittats. Däremot har bålen och höger skenben påträffats.

Polisen vände sig till Héraðsdómur Reykjaness för att få lov att genomföra en obduktion. Men domstolen nekade. Lagen säger att ett sådant tillstånd måste ges av en släkting. I det här fallet hade polisen inte försökt få tag på någon släkting till Joseph Le Goff.

Hæstiréttur Íslands rev dock upp beslutet. Dels kunde det inte uteslutas att ett brott begåtts, dels var det inte säkert att den avlidne var Joseph Le Goff. Därför ansåg domstolen att en obduktion var nödvändig för att kunna identifiera kroppen.

Polisen på Suðurnes leder utredningen i samarbete med franska myndigheter.

Här kan du läsa domen i sin helhet.