tisdag 29 november 2016

Självständighetspartiet i nya samtal med Gröna vänstern

Bjarni Benediktsson uppvaktar nu såväl Gröna vänstern som Renässans och Ljus framtid i jakten på koalitionspartner som ger en stabil majoritet i alltinget. Hittills är Självständighetspartiet ensamt om att vilja regera ihop med Framstegspartiet. Att Gröna vänstern i stället vill få in Socialdemokraterna får gammal bitterhet att bli som ny.

I både lördags och söndags träffade Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson Renässans Benedikt Jóhannesson och Ljus framtids Óttarr Proppé. I söndags presenterade han kompromissförslag för både EU-frågan och fiskepolitiken.

Varken Renässans eller Ljus framtid nappade omedelbart på dessa lösningar. Det ryktas att Självständighetspartiet föreslagit att 3 till 4 procent av de totala fiskekvoterna ska auktioneras ut på försök. Inga kvoter ska dras tillbaka. I stället ska den andel som säljs på auktion tas från förväntade höjningar av kvoterna.

Vidare ska förslaget innebära marginella höjningar av fångstavgifterna. Från Självständighetspartiets sida handlar det alltså i praktiken om symboliska eftergifter med liten inverkan på systemet som helhet.

Frågan är om detta räcker för Renässans - ett parti som profilerat sig genom att förespråka att samtliga kvoter ska gå på auktion efter en förhållandevis kort omställningsperiod.

Måndagen gick därför utan klartecken från Renässans och Ljus framtid till att inleda formella regeringsförhandlingar. Bjarni Benediktsson träffade under gårdagen Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir. Han förhörde sig på nytt om möjligheterna att bilda en trepartiregering med Framstegspartiet, men fick nej.

Bjarni Benediktsson är på jakt efter en koalition som skulle ha bredare majoritet än Självständighetspartiets, Renässans och Ljus framtids 32 platser i alltinget. Renässans och Ljus framtid fortsätter att säga nej till hans förstahandsval Framstegspartiet. Så länge som tidigare ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sitter i alltinget vill de inte ha med Framstegspartiet att göra.

Gröna vänstern är en tänkbar partner i en bred fyrpartiregering. Men partiet kan tillsammans med ytterligare ett vara ett alternativ för en trepartiregering. Bjarni Benediktssons och Katrín Jakobsdóttirs olika preferenser väcker dock gammalt groll till liv.

Katrín Jakobsdóttir vill helst samarbeta med Socialdemokraterna. En sådan koalition vore känslomässigt svår att svälja för vissa självständighetspartister. Socialdemokraterna och Självständighetspartiet regerade senast ihop mellan 2007 och 2009. Samarbetet kollapsade några månader efter finanskraschen.

Socialdemokraterna lyckades närmast helt och hållet beskylla Självständighetspartiet för kraschen. Utöver det havererade samarbetet tvingades Självständighetspartiets tidigare ledare Davíð Oddsson bort från uppdraget som centralbankschef och Geir H. Haarde, statsminister vid tiden för krisen, ställdes inför landsdomstol - ett beslut som flera socialdemokrater ställde sig bakom och som än i dag väcker starka känslor inom Självständighetspartiet.

Därför är det mer sannolikt att Självständighetspartiet vänder sig till Gröna vänstern som fjärde parti i en koalition med Ljus framtid och Renässans. Om Katrín Jakobsdóttir skulle lyckas övertyga Bjarni Benediktsson om att Socialdemokraterna är det bättre valet har de tre tillsammans 34 av 63 mandat. Om de lyckas splittra alliansen mellan Renässans och Ljus framtid och får med sig det senare partiet växer majoriteten till 38 platser.

Piratpartiet har sedan tidigare uteslutit regeringssamarbete med både Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Linjen bekräftades på nytt av alltingsgruppen i torsdags. Piratpartiet hoppas fortfarande på en fempartikoalition med Gröna vänstern, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna.

En sådan dröm framstår i dag som mycket avlägsen. Ingen av de fyra övriga partiledarna har dock i samtal med Piratpartiet avfärdat den. Det är dock inte det troligaste alternativet just nu.

Men läget kan förändras mycket snabbt. I synnerhet om även denna vecka går utan att någon ny regering är i sikte.

Då väntar betydligt skarpare uppmaningar från president Guðni Th. Jóhannesson om att de sju partierna i alltinget ska ta ansvar för Islands framtid. I takt med att tiden går och pressen stiger ökar också möjligheterna för koalitioner som i dag tycks mindre sannolika.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.