onsdag 30 november 2016

Skjuten isbjörn vid Hvalnes bar på mjölk åt ungar

Foto: Keldur
Det var en vuxen och välmående hona som sköts ihjäl vid Hvalnes på Skagafjörður i somras. Isbjörnen hade sannolikt varit i land en stund när den upptäcktes. Efter simturen från Grönland hade den både hunnit äta växter och få skärsår från ett taggtrådsstängsel. Det framkommer i obduktionen av isbjörnen.

Vid midnatt den 16 juli i år fällde en jägare en isbjörn vid gården Hvalnes på Skagafjörður. Djuret sköts på 130 meters avstånd. Björnen verkade ännu inte ha fått syn på någon bebyggelse, människor eller andra djur.

Isbjörnen var den första som tagit sig i land på Island på fem år. Mellan 2008 och 2011 anlände fyra djur till Island. Även de sköts en kort stund efter att de tagit sig upp på land.

Obduktionen visar att det var en välmående hona som tagit sig i land. Hon vägde 204 kilo och kroppsvikten bestod till 30 procent av fett. De övriga fyra isbjörnar som kommit under 2000-talet har varit utmärglade och sjuka.

Isbjörnshonan var inne på sitt tolfte levnadsår. Hon hade mjölk i spenarna. Det betyder att hon antingen lämnat ungar bakom sig eller att de dött under simturen mot Island. Det var tredje gången som hon haft ungar. Fyra gånger under sitt liv hade honan gått i ide.

Den troliga förklaringen till att isbjörnen hamnade på Island var att drivisen i mitten av juli var nästan borta från Ittoqqortoormiit på östra Grönland. Efter att ha drivit ut till havs har hon antingen simmat eller drivit på isflak till Island.

Det verkar troligt att isbjörnen befunnit sig på land en stund innan den sköts. I tarmarna fanns inga spår av animalisk föda. Däremot fanns det överst i tarmsystemet en hel del växter. Dessa hade honan ätit nära stranden vid Hvalnes.

I munnen hade honan sår som troligtvis härrörde från taggtråd. Troligtvis har hon försökt ta sig förbi något stängsel på stranden.

Honan var smittad av trikiner. Totalt har tre av de fem isbjörnar som hamnat på Island under 2000-talet burit på parasiten.

Här kan du läsa mer om den skjutna isbjörnen.