tisdag 1 november 2016

Trepartiregering kan styra Island i minoritet

En fempartiregering är nu definitivt borta från listan över tänkbara alternativ. Det står klart sedan Socialdemokraternas ledare Oddný G. Harðardóttir valde att avgå. Partiet kommer heller inte att ingå i någon regering. Det hetaste spåret nu är en minoritetsregering med Gröna vänstern, Renässans och Ljus framtid.

En efter en anlände partiledarna under gårdagen till president Guðni Th. Jóhannesson för att diskutera förutsättningarna för att bilda regering. Än så länge är inga beslut fattade. Överläggningarna kommer enligt ett pressmeddelande att fortsätta under dagen.

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson anser att han bör få uppdraget att bilda regering. Han har redan kontaktat Ljus framtids ledare Óttarr Proppé för att diskutera ett samarbete. Men efter besöket hos presidenten gav Óttarr Proppé att han ville att Renässans ledare Benedikt Jóhannesson skulle få möjlighet att bilda regering.

Renässans har hela tiden argumenterat för en mittenregering. Partiet har också sagt nej till att backa upp såväl den avgående koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet som oppositionen bestående av Gröna vänstern, Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna.

En sådan mittenregering bestående av Gröna vänstern, Renässans och Ljus framtid är nu det troligaste alternativet. Trepartikoalitionen har dock tillsammans bara 21 mandat i alltinget. För att ha majoritet krävs 32 mandat.

När möjligheterna till en vänsterkoalition försvann ser det nu ut som att Piratpartiet helt har övergett alla tankar på att ingå i en regering. I går föreslog Piratpartiet i stället att de och Socialdemokraterna skulle backa upp en regering med Renässans, Gröna vänstern och Ljus framtid och därmed se till så att den inte skulle kunna fällas i en misstroendeomröstning.

Det är anmärkningsvärt att Piratpartiet, som säger sig vilja genomföra grundläggande förändringar, vill avstå regeringsmakten. Samtidigt skulle partiet genom sitt stöd till en minoritetsregering i princip kunna kontrollera vilka beslut som fattas i alltinget. Och det skulle partiet kunna göra utan att behöva ta ansvar för regeringens eventuella misslyckanden.

Sannolikt gör Piratpartiets utspel även att mitten- och vänsterpartierna får ett bekymmer mindre. Många har oroat sig över hur piraternas bristande erfarenhet skulle avspegla sig i en koalition.

Efter Oddný G. Harðardóttirs möte med Guðni Th. Jóhannesson komplicerades situationen ytterligare. Direkt efteråt meddelade hon att hon omedelbart lämnar uppdraget som partiledare. Tar över - åtminstone tillfälligt - gör partiets vice ordförande Logi Einarsson. Precis som Oddný G. Harðardóttir valdes han för bara fem månader sedan.

Oddný G. Harðardóttir behåller sin plats i alltinget. Däremot meddelade hon att Socialdemokraterna inte kommer att ingå i någon regering. Därmed försvinner Piratpartiets önskedröm om en koalition med Gröna vänstern, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Därmed försvinner också Gröna vänsterns främsta alternativ, nämligen en koalition mellan alla fyra partierna och Renässans.

När Oddný G. Harðardóttir tog över ledarskapet för fem månader sedan var uppdraget att vända partiets opinionssiffror. I stället ledde hon Socialdemokraterna till det i särklass sämsta valresultatet genom tiderna. I ett uttalande sade Oddný G. Harðardóttir att hon tänkte fortsätta arbeta för partiet, men inte i rollen som ordförande:
"Socialdemokraterna nådde inte framgång i detta val, men det kommer en dag efter denna dag och vi fortsätter framåt. Det är otroligt viktigt att det skapas ro inom partiet så att det är möjligt att bygga upp verksamheten på nytt."
Intressant blir att se hur partiets företrädare i kommunfullmäktige i Reykjavík reagerar på fiaskot. Det har länge spekulerats om en utbrytning under ledning av borgmästare Dagur B. Eggertsson. De diskussionerna lär inte bli mindre intensiva efter lördagens katastrofala valresultat.

Nyheten om Oddný G. Harðardóttirs avhopp gjorde alltså så att Katrín Jakobsdóttirs och Gröna vänsterns huvudalternativ till regering gick om intet. Men hon sade också att hennes och partiets vilja att ingå i en regering inte hade försvunnit. Hon sade sig även kunna tänka sig uppdraget som statsminister - och då helst i en fempartiregering tillsammans med Renässans.

Även Bjarni Benediktsson vill bli statsminister. I går ville han inte utesluta ens ett samarbete med Gröna vänstern. Däremot gör de interna konflikterna att ingen tycks vilja samarbete med Framstegspartiet. Piratpartiet tycks dock agera med syftet att hålla bägge partierna borta från makten.

Framstegspartiets ledare Sigurður Ingi Jóhannsson ansåg att uppdraget att bilda regering borde gå till Bjarni Benediktsson. Det är uppenbart att något slags fortsättning på den avgående regeringen är Framstegspartiets enda möjlighet till några ministerposter. Övriga partier ser inte ut att överväga partiet som en tänkbar samarbetspartner.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen på Island.