söndag 13 november 2016

Världens största flygplan i KeflavíkLördagskvällen var något av en högtidsstund för många flygentusiaster. Längs vägen till flygplatsen i Keflavík stod vid 19-tiden en rad bilar parkerade. Där väntade förhoppningsfulla intresserade på att få en skymt av världens största flygplan, Antonov 225.

Antonov 225 ägs och flygs av ukrainska Antonov Airlines. Flygplanet togs i trafik 1988. Sovjetunionen, som var beställaren, hade ursprungligen planer på att bygga ytterligare ett exemplar. Det färdigställdes dock aldrig. I medierna har det då och då cirkulerat uppgifter om att det andra exemplaret faktiskt ska byggas klart.

Flygplanet byggdes ursprungligen för att ingå i det statliga rymdprogrammet. Efter att Sovjetunionen upplösts stod planet orört i flera år. Det togs sedan i bruk av Ukraina.

Antonov 225 är 84 meter lång och vingspannet är 88 meter. Flygplanet kan vid start väga upp till 640 ton. Det har sex motorer, sex besättningsmän ombord och trettiotvå hjul. Det är baserat i Kiev. Planet kan transportera objekt som länge troddes vara omöjliga att flytta med flyg. Genom åren har Antonov 225 transporterat allt från hjälpinsatser till nödställda till enorma turbiner.

Flygplanet är dock allt annat än billigt i drift. Varje timme i luften gör det av med 16 ton flygbränsle.

Det var alltså i lördags kväll som Antonov 225 landade i Keflavík. Flygningen från Kiev via Leipzig gick inte problemfritt. I Leipzig fattade en av planets motorer eld. Skadorna var dock inte mer omfattande än att planet försenat kunde fortsätta mot Island.

I Keflavík gjorde flygplanet ett kortare stopp för att fylla på bränsle. Därefter fortsatte det över Atlanten till kanadensiska Goose Bay. Slutdestinationen är Santiago i Chile. Resan från Kiev till Santiago tar ungefär en vecka.

Ovan kan du se Antonov 225 landa i Keflavík i går kväll.Här kan du se landningen och dessutom följa med ombord.Här kan du se en annan film från landningen.Och här kan du se ytterligare en film från landningen.Det näst senaste besöket i Keflavík var för drygt två år sedan. Här kan du se Antonov 225 landa på Island den 25 juni 2014.Här kan du se planet lyfta två dagar senare.Här kan du se starten inifrån cockpit.Och här är ett klipp för de verkliga entusiasterna - som visar hur Antonov 225 startar de sex motorerna inför flygningen från Keflavík sommaren 2014.