tisdag 1 november 2016

Vill mäkla fred inom Framstegspartiet efter valfiasko

Framstegspartiet gjorde i lördags sitt sämsta val i partiets hundraåriga historia. Avsatte ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skyllde misslyckandet på efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannsson. Men nu går Gunnar Bragi Sveinsson - en av den tidigare ledarens mest uttalade anhängare - ut och manar till enighet inom partiet.

På samma sätt som Framstegspartiet gjorde ett uselt val i hela landet var resultatet också svagt i den nordöstra valkretsen. Stödet minskade från 34,6 procent till 20 procent. Där toppades partiets lista av den tidigare ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Hans namn var det i särklass mest överstrukna i hela valkretsen.

Redan på valnatten skyllde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson nederlaget på efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannsson. I Fréttablaðið i går hävdade han att han hade kunnat säkra partiet åtminstone 19 procent av rösterna i valet - till skillnad från de 11,5 procent som blev resultatet under Sigurður Ingi Jóhannssons ledarskap. Det skulle han göra genom en listig valkampanj som han hade börjat utveckla på egen hand.

Sigurður Ingi Jóhannsson var i går en av de partiledare som besökte president Guðni Th. Jóhannesson för överläggningar. Han sade att han aldrig sett några skisser på någon valkampanj från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

De interna stridigheterna är ett av skälen till att Framstegspartiet är iskallt i de pågående försöken att bilda regering. Inget parti har hittills visat något intresse för att samarbeta med ett parti där två falanger befinner sig i öppet krig.

Avgående fiske- och jordbruksministern Gunnar Bragi Sveinsson har hela tiden stått på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sida i konflikten. Men nu skriver han på Facebook att det blivit dags att enas för att rädda partiet:
"Nu är inte utropens tid utan motsättningar behöver avhjälpas. Ofta har det sagts att ingen är större än partiet. Det gäller nu som då eftersom vårt parti inte blir hundra år av sig självt."
Gunnar Bragi Sveinsson skriver också att samtliga inom partiet bör rannsaka sig själva för att komma fram till om det fanns något som kunnat göras bättre under valrörelsen.

Här kan du läsa mer om Framstegspartiets valresultat.