torsdag 1 december 2016

Alltinget samlas för att besluta om budget för 2017

Samtalen mellan Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir fortsatte under gårdagen. Men något besked om att inleda formella förhandlingar om att bilda regering väntas inte förrän tidigast i dag. Samtidigt står det klart att alltinget samlas den 6 december för att klubba en tjänstemannabudget.

Tisdagen den 6 december klockan 13.30 samlas det nya alltinget för första gången. Förslaget kommer från avgående statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson och har godkänts av presidenten Guðni Th. Jóhannesson. Syftet är att besluta om en budget för 2017.

I vanliga fall samlas alltinget efter ett val först när det finns en regering. Eftersom Island i regel håller val på våren brukar det inte vara något hinder om regeringsbildningen drar ut på tiden. Nu är läget annorlunda då det inte klubbats någon budget för nästa år.

Det budgetförslag som kommer att läggas fram av den avgående regeringen blir i mångt och mycket en tjänstemannabudget. Den kommer inte att innehålla några stora förändringar eller nyheter utan vara baserad på de senaste budgetarna. Den avgående regeringen har förlorat sin majoritet i alltinget och har därför ytterst begränsade möjligheter att sätta sin prägel på den.

Sigurður Ingi Jóhannsson säger i ett pressmeddelande att tiden är knapp, men att han ändå hoppas på att alltinget genom gott samarbete ska kunna besluta om budgeten före årsskiftet.

Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir hade ett långt möte under tisdagen. Under onsdagen fortsatte samtalen mellan de två partiledarna. Diskussionerna ska främst ha handlat om ekonomiska frågor.

Ett besked om att inleda formella regeringsförhandlingar kan komma under dagen. Bägge partiledarna har hela tiden hållit sina alltingsgrupper informerade om utvecklingen.

Gröna vänstern och Självständighetspartiet står längst ifrån varandra när det gäller skattepolitik. Samtalen mellan Bjarni Benediktsson och Katrín Jakobsdóttir uppges handla minst lika mycket om att hitta kompromisser som att kunna identifiera stridsfrågor som skulle kunna läggas på is under den kommande mandatperioden.

Bjarni Benediktsson vill fortfarande se Framstegspartiet som det tredje partiet i en koalition. Där säger Katrín Jakobsdóttir alltjämt nej. En tänkbar kompromiss är att både Framstegspartiet och Socialdemokraterna - som är det parti Gröna vänstern helst samarbetar med - släpps in i samarbetet.

Ett sådant steg vore verkligen just en kompromiss. Bjarni Benediktssons intresse för att regera ihop med Socialdemokraterna är svalt. Katrín Jakobsdóttir har dock vid kontinuerliga samtal meddelat Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson att partiet står högst upp på Gröna vänsterns önskelista över koalitionspartner.

Varken Renässans eller Ljus framtid är ute ur bilden. Alliansen mellan de två partierna består dock, vilket i dagsläget innebär att Gröna vänstern och Självständighetspartiet måste vända sig till bägge partierna om diskussionerna om Framstegspartiet och Socialdemokraterna inte leder till något resultat.

Bjarni Benediktsson erbjöd i måndags ministerposter till Renässans i en koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Partiledaren Benedikt Jóhannesson sade nej genom att bland annat hänvisa till att Ljus framtid inte bjudits in i samarbetet.

En morot för en ny regering är budgeten för 2017. Om en koalition hinner bildas till tisdag i nästa vecka kan den i viss mån sätta sin prägel på politiken redan nästa år.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.