lördag 31 december 2016

Bjarni Benediktsson får ny chans bilda regering


Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson fick i går åter uppdraget att bilda regering. Det första formella mötet med Renässans och Ljus framtid hålls den 2 januari. I den tänkta trepartikoalitionen blir Bjarni Benediktsson själv statsminister. Målet är att regeringsbildningen ska vara klar senast när alltinget återsamlas den 24 januari.

Efter flera dagars informella samtal mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid kallades de tre partiernas ledare till presidentens residens på Bessastaðir. Guðni Th. Jóhannesson träffade först Benedikt Jóhannesson från Renässans och Óttarr Proppé från Ljus framtid. Därefter bjöd han offentligt in Bjarni Benediktsson.

Från både Renässans och Ljus framtid fick Guðni Th. Jóhannesson beskedet att partierna var redo att inleda formella regeringsförhandlingar med Självständighetspartiet. Inför mötet med presidenten sade Bjarni Benediktsson att det blivit dags att formalisera förhandlingarna mellan de tre partierna.

Bjarni Benediktsson fick i går eftermiddag på nytt uppdraget att bilda regering. Första gången han formellt utsågs till regeringsbildare misslyckades han att ena just Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid.

Enligt Bjarni Benediktsson var det naturligt att försöka komma överens med Renässans och Ljus framtid. Det parlamentariska läget var sådant att det var den enda tänkbara majoriteten.

Ett första förhandlingsmöte hålls den 2 januari. Målet är att regeringen och regeringsförklaringen ska vara klar senast den 24 januari när alltinget återsamlas.

Det finns dock inga garantier för att de tre partierna faktiskt lyckas komma överens. Det ryktas dock att de ska vara nära lösningar för både fiskepolitiken och EU-frågan. De ska även vara eniga när det gäller ökade resurser till sjukvården.

Någon fördelning av ministerposter ska ännu inte ha skett. Bjarni Benediktsson kommer dock att bli ny statsminister. Det uppdraget har både Renässans och Ljus framtid gått med på att öronmärka åt Självständighetspartiet.

En regering bestående av Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid skulle få minsta möjliga majoritet i alltinget med 32 av 63 mandat. Bjarni Benediktsson har tidigare sagt att han helst vill se en bredare majoritet. Den vägen är dock stängd eftersom de två tänkta koalitionspartierna konsekvent säger nej till samarbete med Framstegspartiet.

Under gårdagens presskonferens lät Bjarni Benediktsson mindre bekymrad över den knappa majoriteten. Även om trepartiregeringen blir känslig för avhopp krävs det att de övriga fyra partierna i alltinget går ihop för att kunna fälla den. Och inte heller hos Socialdemokraterna, Piratpartiet eller Gröna vänstern är det många som kan tänka sig att alliera sig med Framstegspartiet.

Trepartiregeringen kan också försöka vinna stöd hos andra partier i viktiga frågor. Det är en linje som i synnerhet Ljus framtid väntas driva. Både Renässans och Ljus framtid har talat om vikten av att återupprätta allmänhetens förtroende för alltinget. En väg dit anses vara breda lösningar i stora frågor.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen och ovan kan du se Bjarni Benediktssons pressträff.