onsdag 21 december 2016

Brittisk miljardär köper Grímsstaðir á Fjöllum

Den brittiske miljardären Jim Ratcliffe köper jättefastigheten Grímsstaðir á Fjöllum. Sedan tidigare äger han elva fastigheter i trakterna kring Vopnafjörður. Syftet med affären sägs vara att skydda regionens laxälvar. Jim Ratcliffe kontrollerar nu en stor del av nordöstra Island. Beskedet till bönder och turismföretagare som nyttjar markerna är dock att inget ska förändras.

I flera års tid har Grímsstaðir á Fjöllum på norra Island varit till salu. Den jättelika fastigheten omfattar drygt 30 000 hektar och täcker 0,3 procent av Islands yta. Länge försökte den kinesiske investeraren Huang Nubo köpa marken. Det har nu gått två år sedan han övergav planerna.

Huang Nubo uppgavs vara beredd att betala 1 miljard isländska kronor för Grímsstaðir á Fjöllum. Han hade storslagna planer för den isolerade platsen. Här ville Huang Nubo bygga en lyxig turistanläggning med flygfält, golfbana, spa, ridhus med mera.

Många ifrågasatte dock planerna. Inte minst eftersom Grímsstaðir á Fjöllum ligger i höglandets utkanter och är en av Islands kallaste platser. Inte ens under högsommaren är det särskilt ovanligt med nattfrost. En plats där tjälen i regel inte lämnar marken förrän tidigast i maj är knappast det självklara valet för en golfbana.

I stället var det många som ifrågasatte Huang Nubos motiv till den riskabla satsningen. Hans kontakter med kommunistpartiet gjorde att vissa spekulerade i att han i själva verket agerade även för Kinas regering. Grímsstaðir á Fjöllum har stora vattentillgångar och ligger nära de platser på nordöstra Island som kan bli aktuella för en omlastningshamn när det blir möjligt att segla från Asien till Europa och Nordamerika över Arktis.

Dåvarande inrikesministern Ögmundur Jónasson sade nej till affären. Eftersom Huang Nubo inte är EES-medborgare krävs nämligen klartecken från ministern. Efter avslaget gick sex nordisländska kommuner ihop för att köpa fastigheten och därefter arrendera den till Huang Nubo. Bolaget är nu på väg mot konkurs där skattebetalarna fått stå för utgifterna.

Majoritetsägarna av Grímsstaðir á Fjöllum gav inte upp. Fastigheten annonserades ut till det lägre priset 780 miljoner isländska kronor. Nu har alltså den brittiske miljardären Jim Ratcliffe nappat. Prislappen är dock inte känd.

Jim Ratcliffe rankas av Forbes som den femte rikaste i Storbritannien. I världen hamnar han på plats 233 på förmögenhetstoppen. Han uppges vara god för omkring 7 miljarder dollar.

De senaste åren har Jim Ratcliffe gång på gång återvänt till Island för att fiska lax i älvar i närheten av Vopnafjörður. I juli i år kunde Austurfrétt berätta att Jim Ratcliffe med vänner anlände till Egilsstaðir i tre olika privatplan. Därefter fortsatte de till älven Selá för att fiska.

I oktober i år köpte Jim Ratcliffe enligt Austurfrétt tre fastigheter i regionen: Síreksstaðir, Guðmundarstaðir och Háteigur. Därmed är han delägare i - ofta tillsammans med Veiðiklúbburinn Strengur - eller ensam ägare av elva fastigheter. Ägorna omfattar populära fiskeälvar som Selá, Hafralandsá, Vesturdalsá, Sunnudalsá och Hofsá.

En annan investerare som köpt upp många fastigheter kring Vopnafjörður är islänningen Jóhannes Kristinsson. Utvecklingen i regionen har gått så snabbt att det enligt Morgunblaðið nu bara bedrivs fullskaligt jordbruk på en fjärdedel av fastigheterna. Flera bönder har minskat antalet djur för att i stället dra in pengar genom att arrendera populära fiskeälvar till köpstarka kunder.

Jim Ratcliffe har dock inte aviserat några förändringar. I ett uttalande som gjordes efter köpet av de tre fastigheterna vid Vopnafjörður uppgav han att syftet var att skydda den unika miljön. Han sade sig också vilja samarbeta med bönder i regionen för att nå så goda resultat som möjligt.

Upplägget ska vara detsamma nu när Jim Ratcliffe köper Grímsstaðir á Fjöllum. Fastigheten är uppdelad i arton delar. Fyra av dessa ägs av staten. Jim Ratcliffe har - med undantag för några mindre områden - köpt resten.

Elvar Daði Guðjónsson driver gästhem vid Grímsstaðir. Han säger till Morgunblaðið att han fått beskedet att ägarskiftet inte ska förändra någonting:
"Detta kan bara bli bra för mig om detta är någon människa som vill väl. Jag kunde inte höra annat än att allt som gäller mig skulle förbli oförändrat."
Fiskerättigheter i isländska laxälvar är enormt dyra. Jim Ratcliffes senaste köp kan vara ett sätt att skaffa sig ytterligare kontroll över Selá. För fem år sedan öppnades en laxtrappa i älven. Hittills har laxen rört sig minst tolv kilometer uppåt i Selá och i grannälven Hrútá - och därmed passerat gränsen till Grímsstaðir á Fjöllum.

Att Grímsstaðir á Fjöllum i praktiken nu tillhör samma fiskeområde som de älvar som disponeras av Veiðiklúbburinn Strengur gör att Jim Ratcliffe stärker sina aktier internt inom bolaget. Men syftet sägs alltså vara att bidra till att skydda laxbeståndet. Eftersom isländsk lag säger att fisket måste ske på ett hållbart sätt kan myndigheterna ställa sig i vägen för eventuellt överfiske.

Mäklaren Jóhann Friðgeir Valdimarsson säger till Vísir att han fått flera bud på fastigheten. Många av dem har dock innefattat kontroversiella planer som att bygga en vindkraftspark vid Grímsstaðir á Fjöllum. Säljarna ska enligt honom ha fått "en vansinnigt bra siffra" för affären:
"Säljarna är nöjda och alla de som bekymrade sig över att det skulle komma någon galning dit och göra stora saker - det blir inte av. Han tänker göra just ingenting. Alla boende ska få vara där ostörda och få fortsätta med lantbruk där."
Ögmundur Jónasson är dock allt annat än nöjd. Han anser att en statlig fastighet så stor som Grímsstaðir á Fjöllum borde vara i statlig ägo. Han skriver i ett blogginlägg att det var ett misstag av regeringen att inte köpa fastigheten:
"I stället sitter vi nu uppe med en ovedersäglig vittnesbörd om isländska myndigheters ynkedom."
Jóhannes Haukur Hauksson, en av de ägare som nu sålt sin andel till Jim Ratcliffe, säger i Morgunblaðið att de kontaktade regeringen för att diskutera en affär. Enligt honom fanns det inget intresse från regeringens sida att köpa Grímsstaðir á Fjöllum.

Här kan du läsa mer om Grímsstaðir á Fjöllum.