torsdag 1 december 2016

En av fem Reykjavíkbor deltog i vårens demonstrationer

Var femte Reykjavíkbo deltog i våras i någon av de demonstrationer som främst riktade sig mot dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Men det var inte uppgifterna i Panamadokumenten som var den främsta drivkraften. I stället vände sig deltagarna mot korruption och bristande moral, rapporterar Vísir.

Demonstrationerna på Austurvöllur i Reykjavík i april är några av de största i Islands historia. Under de protester som i finanskraschens kölvatten började senhösten 2008 och fortsatte in i januari 2009 deltog var fjärde Reykjavíkbo. En undersökning utförd av Félagsvísindastofnun visar att deltagandet var nästan lika stort i våras. Var femte invånare i Reykjavík besökte då någon av demonstrationerna.

En demonstration hade sedan tidigare utlysts till den 4 april i år när alltinget återsamlades efter påskledigheten. Den riktade sig mot regeringen och ställde krav på nyval. Missnöjet gällde anklagelser om korruption och gynnande av särintressen.

Inte minst var det många som ville få bort Sigmundur Davíð Gunnlaugsson från statsministerposten. Under två år vid makten hann han göra sig känd som en arrogant och självupptagen politiker.

Dagen innan visades reportaget om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kopplingar till Wintris Inc, ett bolag med hemvist i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Bolagets verksamhet är alltjämt en gåta. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har aldrig redogjort för den och har heller aldrig lagt fram några papper som visar att han skattat för sitt innehav i bolaget.

Redan innan reportaget sändes hade en hel del information om Wintris Inc. nått allmänheten. Däremot var det bara några få som kände till hur Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle reagera under intervjun där han fick frågor om sitt delägarskap av bolaget. Statsministern rasade mot reportrarna, reste sig och gick.

Statsministerns uppträdande under intervjun mobiliserade långt fler demonstranter än vad initiativtagarna från början räknat med. Omkring 20 000 personer samlades på Austurvöllur för att protestera.

Bland demonstranterna fanns enligt Félagsvísindastofnuns undersökning i synnerhet anhängare till oppositionspartierna. De flesta hade också sett tv-programmet dagen innan. Många av dem var högskoleutbildade med förhållandevis låga löner. Bland demonstranterna fanns däremot få höginkomsttagare, arbetare och arbetslösa.

Det avgörande skälet för att delta i demonstrationerna var inte de uppgifter som framkom i Panamadokumenten. I stället vände sig deltagarna i första hand mot korruption, bristande moral och främjande av närstående särintressen. De ställde också krav på nyval. I andra hand kom avslöjandena om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons och andra ministrars kopplingar till bolag i skatteparadis, uppger Vísir.