lördag 24 december 2016

Gentle Giants i Húsavík döms - för många ombord valsafari

Med upp till 22 passagerare ombord seglade Gentle Giants ut på valskådning från hamnen i Húsavík. Men båten Amma Sigga hade bara tillstånd för tolv personer. Nu döms fyra anställda - varav en är vd för Gentle Giants - till böterna för brott mot sjöfartslagen. Om böterna inte betalas inom fyra veckor omvandlas de till fängelsestraff.

Det var under sommaren 2015 som Gentle Giants i Húsavík upprepade gånger bröt mot sjöfartslagen. Vid fyra tillfällen stoppades rib-båten Amma Sigga av myndigheterna med mellan 13 och 22 passagerare ombord. Tillstånd fanns bara för tolv personer.

Fyra personer döms nu av Héraðsdómur Norðurlands eystra för brott mot sjöfartslagen. Dessutom fälls rederiet på andra punkter. Det handlar bland annat om besättningar som inte anmälts och om tillstånd som inte kunnat uppvisas vid inspektioner.

En av de dömda är Gentle Giants vd. Han pekas av domstolen ut som huvudansvarig för företagets bristande kontroll över antalet passagerare ombord Amma Sigga.

Gentle Giants vd döms att betala 1 miljon isländska kronor i böter. De tre anställda döms att betala mellan 200 000 och 300 000 i böter. Om inte böterna betalas inom fyra veckor omvandlas de i stället till fängelsestraff på 14 till 40 dagar.

De fyra ska också stå för rättegångskostnader på totalt drygt 3,7 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.