fredag 2 december 2016

Gröna vänstern vinnare i ny opinionsmätning

Gröna vänstern är den stora vinnaren i Gallups första opinionsmätning efter alltingsvalet. Partiet har nu stöd av 20,9 procent av väljarna, en ökning med hela 5 procentenheter jämfört med valresultatet. Desto dystrare är läget för Piratpartiet och Socialdemokraterna. Piratpartiet noteras för det lägsta stödet på nästan två år - och Socialdemokraterna för det lägsta i partiets historia.

Hittills har både Självständighetspartiet och Gröna vänstern misslyckats att bilda regering efter valet den 29 oktober. Detta verkar inte vara något större bekymmer för väljarna. I stället är det andra partier som haft en sämre utveckling i opinionen.

Den stora vinnaren i Gallups novembermätning är Gröna vänstern. Partiet får nu 20,9 procent, en ökning med hela 5 procentenheter jämfört med valresultatet. Så stort har stödet för Gröna vänstern inte varit någon gång under den förra mandatperioden.

Största parti är dock Självständighetspartiet med 28 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet jämfört med valet. Siffran är partiets högsta hos Gallup på ett halvår.

Piratpartiets negativa trend fortsätter. Partiet får nu 13,7 procent, vilket är en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med valet. Lägre har inte stödet varit på 22 månader.

Även Framstegspartiet backar. Stödet är nu 9 procent, en tillbakagång med 2,5 procentenheter.

Renässans får 8,9 procent. Det är 1,6 procentenheter lägre än i valet.

Ljus framtid fortsätter däremot att växa. Partiet ökar med 1,4 procentenheter till 8,6 procent.

Socialdemokraternas opinionssiffror når en ny bottennotering på 5,3 procent. Aldrig tidigare har partiet haft så svagt stöd i någon av Gallups mätningar. Jämfört med det katastrofala valresultatet har Socialdemokraterna nu förlorat ytterligare 0,4 procentenheter.

Störst utanför alltinget är Folkets parti med 3 procent av väljarsympatierna. Det innebär en tillbakagång med 0,5 procentenheter.

Här kan du läsa mer om valresultatet.