tisdag 27 december 2016

Guðni Th. Jóhannesson: Nyval till alltinget vore nederlag

Att ge upp hoppet om att bilda regering och utlysa nyval vore ett nederlag. Dessutom finns det inga garantier för att ett nyval skulle ändra förutsättningarna. Det anser president Guðni Th. Jóhannesson. I veckan väntas Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid återuppta informella förhandlingar om en trepartikoalition.

Det har nu gått snart två månader sedan valet till alltinget. Tre av sju partier - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Piratpartiet - har utan att lyckas fått i uppdrag av president Guðni Th. Jóhannesson att bilda regering.

Allt fler har börjat tala om nyval till våren som en tänkbar lösning på regeringskrisen. Det har nämnts både av Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir. Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson sade före jul att en minoritetsregering borde ta över om ingen kunnat samla en majoritet till årsskiftet.

Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid har förhandlat både officiellt och inofficiellt. Ljus framtids ledare Óttarr Proppé säger till Morgunblaðið att han räknar med att överläggningarna återupptas i veckan. Renässans ledare Benedikt Jóhannesson säger dock till Vísir att det inte beslutats om några samtal.

Renässans och Ljus framtid har hittills agerat enigt under alla förhandlingar. Därmed har partierna lyckats utestänga Framstegspartiet från att delta i förhandlingarna med Självständighetspartiet. Till skillnad från Bjarni Benediktsson kan varken Benedikt Jóhannesson eller Óttarr Proppé tänka sig att regera ihop med Framstegspartiet.

Guðni Th. Jóhannesson har inte utsett någon ny regeringsbildare sedan Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir avsade sig uppdraget. Han har i stället i samtal med partiledarna uppmanat dem att ta ansvar för det parlamentariska läget och hitta en fungerande regeringskonstellation.

Inledningsvis var Guðni Th. Jóhannesson negativt inställd till en minoritetsregering. På senare tid har han börjat öppna för ett minoritetsstyre. Han säger till Fréttablaðið att han heller inte utesluter nyval, men att han inte ser positivt på idén:
"Jag skulle tro att det på alla sätt först försöktes bilda en regering på grund av det ting som nu sitter. Enligt min mening kan val inte uteslutas, men som läget är nu innebär det ett visst nederlag. Vad händer om det går dåligt även vid nästa val?"
Beslutet att låta alltinget koncentrera sig på budgeten för 2017 och inte utse någon ny regeringsbildare direkt efter Birgitta Jónsdóttir var enligt Guðni Th. Jóhannesson lyckat. Han säger till RÚV att han inom kort väntar sig nyheter i regeringsfrågan:
"Jag skulle bli negativt överraskad om inte sakerna hade klarnat direkt efter jul och kanske så att en ny regering tar vid före årsskiftet, men det är ingen panik om inte det har skett."
Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.