lördag 10 december 2016

Hela Laugar i Sælingsdalur är till salu


Den som vill äga en hel isländsk semesterby har nu ett unikt tillfälle. Laugar i Sælingsdalur på västra Island är till salu. I priset på 530 miljoner isländska kronor ingår en hotellbyggnad, en skolbyggnad, en gymnastiksal med utomhusbassäng, en campingplats och fyra bostadshus. Sedan skolan i Laugar stängdes 2000 har området använts för turism och fritidsaktiviteter.

Laugar i Sælingsdalur ligger ungefär mitt emellan Búðardalur och Króksfjarðarnes på västra Island. Området har stor historisk betydelse. Platsen befolkades tidigt efter att de första bosättarna kom till Island. Laugar var hem åt Guðrún Ósvífursdóttir, en av de mest kända kvinnorna i islänningasagorna. Dessutom finns många berättelser om de älvor som sägs bo vid klippan Tungustapi nära Laugar.

Skälet till att bosättare tidigt slog sig ned vid Laugar var sannolikt de varma källor som finns i området. Det varma vattnet används än i dag för uppvärmning av byggnaderna i Laugar. De har också använts till en rad bassänger genom århundradena. Den utomhusbassäng som finns i dag är från 1994. Under rasmassor från ett jordskred finns det dock de som tror att ett bad - eller resterna av det - från islänningasagornas tid gömmer sig.

Mellan 1944 och 2000 var Laugar platsen för bygdens skola. Många av eleverna var inackorderade eftersom de var långt hemifrån och det inte fanns några allmänna kommunikationer. Som mest gick omkring 150 elever på skolan i Laugar.

Efter nedläggningen har Laugar använts som hotell under sommaren. Under resten av året har byggnaderna använts för fritidsaktiviteter.

Nu är Laugar till salu. Och köparen blir alltså ägare till vad som i praktiken är en hel semesterby eller ett litet samhälle. Prislappen är enligt mäklarannonsen 530 miljoner isländska kronor.

I priset ingår hotellbyggnaden på 1 075 kvadratmeter med 20 hotellrum, möteslokaler och reception, skolbyggnaden på 2 019 kvadratmeter med 26 enklare rum, matsal och kök, idrottshallen på 1 365 kvadratmeter med läktare, omklädningsrum och en utomhusbassäng, campingplats samt fyra bostadshus med en total yta på nästan 500 kvadratmeter.