onsdag 21 december 2016

Julaftons ljustjuv populäraste tomten på Island

Ljustjuven Kertasníkir håller ställningen som den populäraste isländska jultomten. Tvåa är pannslickaren Stúfur och trea dörrsmällaren Hurðaskellir. Det är framför allt yngre islänningar som har Kertasníkir - som anländer på självaste julafton - som sin favorittomte. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Med start den 12 december dyker de isländska jultomtarna upp en efter en och dag efter dag. Det börjar med mjölktjuven Stekkjarstaur och slutar på julafton med Kertasníkir. Tomtarna är inte alls trevliga. I stället ställer de till med ofog för att skrämma olydiga barn.

Det är 30 procent som rankar Kertasníkir som sin favorit. Därefter följer Stúfur med 24 procent, Hurðaskellir med 11 procent, köttjuven Ketkrókur med 6 procent, skyrsnattaren Skyrgámur med 5 procent, korvslukaren Bjúgnakrækir med 5 procent, Stekkjarstaur, fönstertittaren Gluggagægir och mjölkkännaren Giljagaur med 4 procent, storsniffaren Gáttaþefur med 3 procent, matskålsslickaren Askasleikir med 2 procent och slevslickaren Þvörusleikir samt kastrullslickaren Pottaskefill med 1 procent.

Kertasníkir är populärast i åldersgruppen 18 till 29 år medan Stúfur är den som har flest anhängare bland islänningar i åldern 30 till 49 år.

Här kan du läsa mer om de isländska jultomtarna.