söndag 4 december 2016

Kommunen griper in i volymtvist i Siglufjörður

När gäster hotar med att sluta köpa årskort till badhuset kan volymen på radion bli en fråga för kommunstyrelsen. I Siglufjörður är det hädanefter bara badhuspersonalen som får röra volymkontrollen på den radio som finns i det intilliggande gymmet. Beslutet kommer efter en rad klagomål till kommunen.

I Siglufjörður i Fjallabyggð delar ortens gym lokaler med det kommunala badhuset. På sistone har vissa gymbesökare blivit en allt större irritationskälla för badhusgästerna. Kommunen fick i början av november ett brev från en badhusgäst som inte tänkte köpa nytt årskort om inte volymen från gymmets radio skruvades ned.

Gymmet och badhuset ligger vägg i vägg. Brevskrivaren klagade över att musiken från gymmet hördes in i badet och att volymen var så hög att den förstörde lugnet i bassängerna.

Kommunpolitikerna hörde sig för med den kommunala områdeschefen som bekräftade problemet. Gång på gång hade gymbesökarna uppmanats att inte höja volymen på radion, men detta hade bara respekterats en kort stund efter att personalen gått.

Lösningen blev att låsa den städskrubb där radion finns. Men det dröjde inte länge innan nya klagomål dök upp på kommunens bord. Den här gången var det gymgästerna som klagade - och inte bara på volymen. Den låsta städskrubben tvingade dem att gå ned till entréplan för att ha tillgång till rinnande vatten.

Områdeschefen höjde volymen något, men dörren fick förbli låst. Snart klagade gymbesökarna mer på avsaknaden av rinnande vatten än på för låg volym.

Den nya lösningen blev att öppna städskrubben men att ställa radion i ett låst skåp. Därmed kan enbart personalen kontrollera volymen på radion. Att bara personalen får röra volymknappen har nu dessutom klubbats i kommunstyrelsen.