måndag 26 december 2016

Kontinentalsprickan drar isär Island 2 centimeter

Varje år dras Island isär med två centimeter. Sedan länge har den nordamerikanska kontinentalplattan rört sig 1 centimeter om året och den eurasiska lika mycket i motsatt riktning. Men vid sällsynta tillfällen inträffar förskjutningar på upp till 60 centimeter. Det visar mätningar som Landmælingar Íslands gjorde i somras, skriver Morgunblaðið.

På flera platser på Island går det att se sprickan mellan kontinentalplattorna. Vid Þingvellir och på Reykjanes utgör den dessutom en turistattraktion.

Sedan länge glider Island isär med två centimeter om året. Den nordamerikanska kontinentalplattan - som ligger under västra Island - rör sig en centimeter västerut och den eurasiska kontinentalplattan - som ligger under östra Island - flyttar sig en centimeter österut.

Så ser det ut fortfarande. Det visar mätningar som Landmælingar Íslands genomförde under sommaren.

På vissa platser var förskjutningarna betydligt större än så. I maj 2008 inträffade ett jordskalv med en magnitud på 6,3. Skalvet hade sitt epicentrum nära Selfoss och Hveragerði på södra Island. Jordskalvet var så kraftigt att det orsakade en förskjutning på 40 centimeter.

Under det halvårslånga vulkanutbrottet i Bárðarbunga - där den jordskalvssvärm som föregick det började i augusti 2014 - inträffade tiotusentals skalv. Det handlade om det största lavautbrottet på över 200 år. Vid närliggande Kverkfjöll var förskjutningen hela 60 centimeter, berättar Morgunblaðið.