tisdag 6 december 2016

Ljus framtid och Renässans nobbar regeringsförhandling

Både Renässans och Ljus framtid nobbar i dagsläget formella regeringsförhandlingar med Piratpartiet, Gröna vänstern och Socialdemokraterna. Under måndagen fördes bara informella samtal som kommer att fortsätta i dag. Samtidigt fortsätter Självständighetspartiet att på nytt försöka få till förhandlingar med Renässans och Ljus framtid.

Det har nu gått 38 dagar sedan alltingsvalet och Island står fortfarande utan regering. Det är bara fyra gånger tidigare i landets historia som det gått längre tid mellan ett val och ett första sammanträde med en ny regering.

Längst tid tog det våren 1987 då Självständighetspartiets Þor­steinn Páls­son 74 dagar efter valet kunde bilda en koalition med Framstegspartiet och socialistiska Folkpartiet. Inget pekar heller på att regeringsfrågan ska få någon lösning inom de närmaste dagarna.

Vid gårdagens partiledarmöte fick Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir beskedet att Ljus framtid och Renässans inte ville ge sig in i några formella regeringsförhandlingar. Samtidigt meddelade Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson att han ville återuppta samtalen med just Renässans och Ljus framtid.

Piratpartiets förhoppning är att kunna bilda en fempartikoalition med Renässans, Ljus framtid, Gröna vänstern och Socialdemokraterna. Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir skrev i går på Facebook att partiets alltingsgrupp gett klartecken för att påbörja förhandlingar. Även Socialdemokraterna har gett grönt ljus.

De fem partierna träffades under gårdagen. Ett nytt möte är planerat till eftermiddagen. Enligt Birgitta Jónsdóttir är ett besked om formella förhandlingar att vänta före helgen.

Intresset förefaller alltså vara svalt. Beskedet från Renässans och Ljus framtid innebär att de håller dörren öppen för inviter från Självständighetspartiet. Det är en hållning som inte enbart baserar sig på sakpolitik.

I synnerhet Renässans hyser stor tveksamhet för att samarbeta med Piratpartiet. Partiet och dess företrädare bedöms som opålitliga och oförutsägbara. Piratpartiets interna beslutsprocess - som till stor del är baserad på webbomröstningar bland medlemmarna - ses som problematisk eftersom alltingsgruppen inte har kontroll över beslut. Där finns inte heller någon partiledare som tar ansvar för Piratpartiets linje.

Liknande farhågor finns inom Gröna vänstern. Även om Katrín Jakobsdóttir lutar åt en vänsterregering har hon partikamrater - i synnerhet på landsbygden - som hade föredragit en koalition med Självständighetspartiet och ett ytterligare parti.

I dag samlas alltinget för första gången sedan valet. Anledningen till att ledamöterna samlas trots att det inte finns någon regering är att kunna klubba en budget. Det handlar om en tjänstemannabudget baserad på beslut som redan tidigare tagits i parlamentet.

Som tillfällig talman fungerar Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon eftersom han är den som suttit längst i alltinget. Han träder tillbaka när det nya parlamentet valt en ordinarie talman.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.