lördag 31 december 2016

Nyårsfyrverkeri direkt från Reykjavík

Foto: Harpa
Nyårsaftonens fyrverkerier i Reykjavík direktsänds över nätet även i år. Från Hallgrímskirkja leds sändningarna av Benedikt Valsson. Den som surfar in på Facebook har också möjlighet att ställa frågor till honom under sändningens gång. Tolvslaget på Island inträffar när klockan är 1 på natten i Sverige.

Omkring 20 000 turister befinner sig på Island över jul och nyår. Under eftermiddagen och kvällen kan de besöka någon av de cirka 90 nyårsbrasor som tänds under nyårsafton. Enbart i Reykjavík ordnas tio brasor.

I huvudstadsregionen blir vädret klart och kallt med svaga vindar. Men i nordväst och i nordost blir nyårsvädret betydligt blåsigare.

Nyårsaftonens fyrverkerier i Reykjavík direktsänds över nätet för sjätte året i följd. I år läggs det mer pengar på sändningen än tidigare. Årets direktsändning görs från Hallgrímskirkja med Benedikt Valsson som programledare. Under sändningen finns det möjlighet att ställa frågor till honom.

Direktsändningen från Reykjavík börjar tio minuter före tolvslaget, alltså 00.50 svensk tid.

Det går även att fira in det nya året vid konserthuset Harpa. De senaste dagarna har årtalet 2016 prytt fasaden. När 60 sekunder återstår till 2017 börjar nedräkningen på husets fasad.

Ett givet inslag i det isländska nyårsfirandet är nyårsrevyn Áramótaskaupið som sänds i RÚV klockan 22.30 (23.30 svensk tid).

Den som inte vill följa direktsändningen över Facebook har en mängd andra webbkameror att välja mellan. En som borde ge en fin överblick över fyrverkerierna i Reykjavík hittar du här. Här hittar du en mängd andra webbkameror från hela landet.