söndag 18 december 2016

Omkom i gejser - vattnet löste upp offrets kropp

Den som försöker bada i en gejser riskerar inte bara att få svåra brännskador eller att kokas levande. Av den som inte lyckas ta sig upp blir det inte mycket kvar. Det visar utredningen av en dödsolycka som inträffade i nationalparken Yellowstone i somras. Inom loppet av ett dygn hade offrets kropp försvunnit i gejsern, rapporterar KULR.

Varje år förs personer till isländska sjukhus efter att ha bränt sig på heta källor. De vanligaste skadorna är brännskador på ben och fötter. Ibland handlar det om personer som av misstag råkat sätta foten i en het källa. I andra fall handlar det om personer som försökt ta sig ett bad i en gejser utan att inse att vattnets temperatur är runt kokpunkten.

Den senaste olyckan inträffade i oktober. Då var det en amerikansk turist i 60-årsåldern som av något skäl inte tog hänsyn till varningsskyltar vid Gamla laugin i Flúðir. Efter att ha fått stänk av 96-gradigt vatten på fötterna tappade han balansen och föll i en avrinningsränna. Han lyckades ta sig upp men fick allvarliga brännskador på händerna, fötterna och bröstet.

Mannen fördes med helikopter till Reykjavík för vård. Efter några dagar kunde han resa hem till USA för fortsatt vård.

En utredning från den amerikanska nationalparken Yellowstone visar hur illa det kan gå för den som hamnar i en gejser utan att lyckas ta sig upp. Det var i somras som en 23-årig man och hans syster besökte platsen för att bada i en het källa. För att hitta en lämplig badplats gav de sig in på områden som var avspärrade.

När 23-åringen trodde sig ha funnit ett lämpligt ställe böjde han sig över källan för att undersöka temperaturen. Det ville sig inte bättre än att mannen halkade och föll i det kokheta vattnet. Han hade inga som helst möjligheter att överleva efter att ha fallit i vattnet.

Ett åskväder gjorde så att räddningsarbetare avstod från att ta upp kroppen samma dag. De kunde dock se kroppen såväl som 23-åringens plånbok och tofflor i vattnet.

När räddningsarbetarna återvände nästa dag för att bärga kroppen kunde de inte hitta den. Ingenting fanns kvar. Inom loppet av ett dygn hade det sura vattnet löst upp kroppen.

23-åringens syster filmade hela händelseförloppet. Filmen har dock aldrig offentliggjorts, berättar KULR.

Här kan du läsa mer om olyckan i Flúðir.