tisdag 20 december 2016

Opinionsras för Socialdemokraterna i Reykjavík

Fyrpartikoalitionen i Reykjavík har fortfarande stöd av en majoritet av väljarna. Men Socialdemokraterna har tappat nästan hälften av väljarstödet sedan valet våren 2014. I stället är det Piratpartiet och Gröna vänstern som går framåt. Självständighetspartiet ökar också och är största parti i kommunen. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

I rådhuset i Reykjavík märks samma tendenser som i rikspolitiken. Jämfört med kommunalvalet våren 2014 har både Socialdemokraterna och Framstegspartiet halverat sitt väljarstöd. Samtidigt har Piratpartiet, Gröna vänstern och Självständighetspartiet gått framåt.

I dag är Socialdemokraterna navet i den koalition med Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern som styr Reykjavík. Socialdemokraterna har klarat sig betydligt bättre i kommunen än i riket. Partiets kräftgång på riksplanet har inte gått den socialdemokratiske borgmästaren Dagur B. Eggertsson förbi. Det ryktas att han vill starta eget före nästa val för att slippa kopplingen till det krisande partiet.

En sådan splittring vore en tung förlust för Socialdemokraterna. Det förhållandevis starka stödet i Reykjavík har varit ett av få glädjeämnen på senare år.

Än så länge handlar det dock om obekräftade rykten. En nyhet i valet 2018 blir däremot att kommunfullmäktige utökas från 15 platser till 23. Detta skulle egentligen ha skett tidigare. Kommunallagen säger nämligen att kommuner som har över 100 000 invånare ska ha minst 23 platser i fullmäktige.

Om det hade varit val i dag hade den styrande fyrpartikoalitionen fått nytt förtroende. Men styrkeförhållandena inom koalitionen skulle förändras avsevärt trots att Socialdemokraterna alltjämt är störst av de fyra.

Socialdemokraterna får 17,1 procent. Det är en nedgång med hela 14,8 procentenheter jämfört med valresultatet. Gröna vänstern ökar med 7,1 procentenheter till 15,4 procent, Piratpartiet klättrar med 8,7 procentenheter till 14,6 procent och Ljus framtid backar 2,6 procentenheter till 13 procent.

I särklass störst är Självständighetspartiet som får 31,9 procent, en uppgång med 6,2 procentenheter. Framstegspartiet får 4 procent, en tillbakagång med 6,7 procentenheter.

Gryning klarade inte spärren för två och ett halvt år sedan och gör det inte nu heller. Stödet är 1,8 procent, ett uppsving med 0,3 procentenheter. Övriga partier får tillsammans 2,1 procent.

Fyrpartikoalitionen skulle dock behålla en klar majoritet. Om detta var ett valresultat skulle Socialdemokraterna och Gröna vänstern få fyra mandat var och Piratpartiet och Ljus framtid tre mandat var. Det ger koalitionen 14 av 23 platser i rådhuset.

Självständighetspartiet får åtta mandat medan Framstegspartiet precis lyckas försvara ett mandat.