måndag 12 december 2016

Pirater och socialdemokrater säger ja till förhandlingar

Både Piratpartiet och Socialdemokraterna vill inleda formella förhandlingar om en fempartiregering. Från Gröna vänstern, Renässans och Ljus framtid kommer besked under dagen. Under helgen har partierna närmat sig varandra i fiskefrågan. Gröna vänstern ska ha öppnat för fler marknadsinslag i kombination med det befintliga kvotsystemet.

Efter en veckas informella överläggningar samlades i går kväll ledarna för Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Därefter samlades alltingsgrupperna för att ta ställning till att inleda formella förhandlingar om att bilda regering.

Från Piratpartiet och Socialdemokraterna kom snabba besked. Bägge alltingsgrupperna sade enhälligt ja till att påbörja formella förhandlingar.

Lika snabbt och självklart är det inte för Gröna vänstern. Partiets alltingsgrupp träffas på nytt under förmiddagen för att ta ett beslut i frågan. Därefter träffas partiledarna på nytt klockan 12. Efter detta möte är ett gemensamt uttalande från de fem partierna att vänta.

Inte heller från Renässans och Ljus framtid finns något besked. Bägge partierna väntas dock ha tagit ställning före lunchmötet mellan partiledarna. Precis som tidigare uppträder Ljus framtid och Renässans närmast som ett parti under samtalen.

Helgen ska ha ägnats åt att hitta lösningar på olika tvistefrågor. Gröna vänstern står i särklass längst till vänster av de fem partierna. I flera frågor ska partiet nu ha öppnat för att röra sig mot mitten. Partiet har tidigare talat om att öka statens utgifter med omkring 50 miljarder isländska kronor för satsningar på sjukvård, skola och infrastruktur. Det ryktas att Gröna vänstern nu prutat summan till 30 miljarder.

Även när det gäller fiskepolitiken står Gröna vänstern långt ifrån de övriga - i synnerhet Renässans. Gröna vänstern vill närmast ha ett oförändrat kvotsystem men med högre fångstavgifter. Partiet ska nu vara redo att acceptera vissa marknadsinslag. I praktiken innebär det att Gröna vänstern säger ja till att en viss andel av kvoterna ska säljas på auktion.

Det är långt ifrån säkert att det kommer positiva besked från Gröna vänstern, Renässans och Ljus framtid. Till skillnad från Piratpartiet och Socialdemokraterna har alla tre partierna möjligheten att ingå koalition med Självständighetspartiet.

Gröna vänstern är kluvet. Partiledaren Katrín Jakobsdóttir vill helst se en vänsterregering. Samtidigt är det uppenbart att hon inte kommer att få stöd från Renässans och Ljus framtid för de skattehöjningar som hon vill genomföra för att finansiera satsningarna på vård, skola och infrastruktur. Något sådant stöd kommer hon inte heller att få hos Självständighetspartiet.

Men Bjarni Benediktsson och Självständighetspartiet kan erbjuda en för Gröna vänstern bekymmersfri fiske-, jordbruks- och Europapolitik. Trots att Självständighetspartiet är något av Gröna vänsterns ärkefiende inom politiken finns det tunga röster som hellre ser en sådan koalition.

En av dem är partiets vice ordförande Björn Valur Gíslason. Han sade till RÚV i lördags att Gröna vänstern borde ha lättare att komma överens med Självständighetspartiet än med Renässans och Ljus framtid. Han såg det dessutom som nödvändigt för Gröna vänstern att ingå i regeringen. Annars befarade han en kraftig högersväng inom politiken ledd av Självständighetspartiet, Ljus framtid och Renässans.

Bjarni Benediktsson håller dörren öppen för såväl Gröna vänstern som Ljus framtid och Renässans. Även inom Självständighetspartiet är det många som skulle föredra Gröna vänstern. Veteranen Sturla Böðvarsson, tidigare minister som nu är kommunchef i Stykkishólmur, gick i helgen ut i ett blogginlägg och sade att en koalition mellan Självständighetspartiet och Gröna vänstern uppbackad av Framstegspartiet vore det bästa för landet.

Om inte samtliga fem partier i dag säger ja till att inleda formella förhandlingar pekar allt på att Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir avsäger sig uppdraget som regeringsbildare. Om detta blir fallet är det troligaste att Självständighetspartiet på nytt försöker komma överens med Ljus framtid och Renässans.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.

Uppdatering 16.00: Inga formella förhandlingar om att bilda regering inleds mellan de fem partierna. Birgitta Jónsdóttir avsäger sig uppdraget som regeringsbildare.