lördag 3 december 2016

Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir får uppdrag bilda regering

Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir fick i går eftermiddag i uppdrag att bilda regering. Beskedet kom sedan president Guðni Th. Jóhannesson träffat samtliga partiledare. Piratpartiets förhoppning är att kunna bilda en fempartiregering med Gröna vänstern, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Hittills har reaktionerna varit svala.

Fem veckor har nu gått sedan valet till alltinget. Vilka partier som ska styra Island under mandatperioden är alltjämt en gåta. På tisdag samlas parlamentet för att klubba en budget för 2017. Om ingen ny regering finns inom kort blir det en tjänstemannabudget baserad på beslut som redan tagits i alltinget.

I torsdags avbröt Självständighetspartiet och Gröna vänstern samtalen om att bilda regering. Under tiden som de två partierna diskuterade förutsättningarna för en regering träffades Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna på nytt.

En fempartiregering tillsammans med Gröna vänstern har redan diskuterats. Då gav partiledaren Katrín Jakobsdóttir upp på grund av avståndet i skattefrågor mellan Gröna vänstern och Renässans.

Piratpartiet har inte gett upp hoppet om en sådan regering. En förhoppning har hela tiden varit att få någon annan än Katrín Jakobsdóttir att leda förhandlingarna. Efter att diskussionerna havererat ansåg vissa att det var olyckligt att de leddes av det parti som stod längst till vänster. Om inte Gröna vänstern styrt dagordningen hade utgången kanske blivit annorlunda.

Dessa förhoppningar var skälet till att president Guðni Th. Jóhannesson efter gårdagens möten med partiledarna på nytt kallade till sig Piratpartiets gruppledare Birgitta Jónsdóttir. Hon fick i går eftermiddag formellt uppdraget att bilda regering.

Piratpartiet kommer alltså att vända sig till Gröna vänstern, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Reaktionerna från tongivande namn inom Gröna vänstern och Renässans kan inte beskrivas som annat än svala. Flera ansåg att Guðni Th. Jóhannesson borde ha väntat till åtminstone på måndag innan han gav någon i uppdrag att bilda regering.

Det blir alltså andra gången som formella förhandlingar inleds om en koalition mellan de fem partierna. Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson har inte gett upp hoppet om en koalition med Renässans och Ljus framtid - samtal som redan misslyckats vid två tillfällen. Frågan är om Renässans och Ljus framtid på något sätt kan utnyttja dragkampen om dem mellan högern och vänstern.

Några förhandlingar har ännu inte inletts. Piratpartiet uppger i ett pressmeddelande att inbjudningar med förslag på arbetsfördelning kommer inom de närmaste dagarna.

Även om förhandlingarna nu leds av Piratpartiet kommer det inte innebära att partiet kommer att göra anspråk på statsministerposten. Där är alltjämt de enda två realistiska alternativen Katrín Jakobsdóttir och Bjarni Benediktsson. Däremot är åtminstone Birgitta Jónsdóttir intresserad av uppdraget som talman.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.