fredag 9 december 2016

Planer för nytt besökscentrum vid Hveravellir

Omkring 100 nya sängplatser planeras i Hveravellir på det isländska höglandet. Och de får sällskap av en ny parkeringsplats, en ny tillfartsväg och en ny campingplats. Men samtidigt ska äldre byggnader vid Hveravellir rivas. De nya byggs utanför det område med heta källor som i dag är fridlyst, berättar RÚV.

Hveravellir är en av de mest besökta platserna på det isländska höglandet. För att uppleva områdets varma källor kommer varje år omkring 50 000 besökare. I närheten finns flera populära vandringsleder.

De heta källorna är inte det enda skälet till Hveravellirs popularitet. Platsen ligger mellan glaciärerna Langjökull och Hofsjökull och bara en kort avstickare från Kjölur, en av de minst krävande höglandsvägarna. Kjölur öppnas ofta i mitten på juni och är i regel framkomlig åtminstone en bit in i oktober.

Kjölur är en höglandsväg som många nybörjare väljer. Anledningen är att där inte finns några vadställen. Om vägen inte är särskilt blöt eller lerig går den till och med att köra med vanlig personbil - även om det inte är tillåtet att göra det med en hyrbil utan fyrhjulsdrift och hög markfrigång. I synnerhet i slutet på säsongen kan dock körningen vara tålamodskrävande eftersom vissa sträckor är i ganska dåligt skick.

Hveravellir ligger ungefär halvvägs mellan Gullfoss i söder och trakterna kring Blönduós i norr. Att Kjölur dessutom fungerar som en genväg mellan södra och norra Island är ytterligare ett skäl till Hveravellirs popularitet.

De byggnader som finns vid Hveravellir i dag är inte dimensionerade efter det ökade antalet besökare. Den förening som äger byggnaderna på platsen - och där utflyktsarrangören Allrahanda är delägare - vill nu expandera.

Det handlar enligt RÚV om en ny huvudbyggnad på 640 kvadratmeter. Där ska rymmas matservering, toaletter och övernattningsplatser för omkring 100 personer. Jämfört med dagens sängplatser kommer nybygget att bli betydligt mer hotelliknande.

Samtidigt ska det byggas en ny parkeringsplats, en ny tillfartsväg och en ny campingplats. Det fridlysta området kring de heta källorna ska hägnas in och gångvägarna förbättras.

Den befintliga huvudbyggnaden ska rivas för att ge plats åt den nya. Nybygget hamnar delvis utanför det fridlysta området - till skillnad från dagens bygge som ligger inom det.

Enligt RÚV ska syftet med investeringarna inte vara att locka nya turister till Hveravellir. I stället ska de tjäna till att ge de besökare som redan kommer till området bättre service.

Om projektet får klartecken från myndigheterna kommer det ändå att dröja ett par år innan bygget kan börja. Det måste först genomföras en miljökonsekvensbedömning. Därefter krävs att kommunen Húnavatnshreppur klubbar en ny detaljplan för Hveravellir.

Hveravellirs läge gör att stugvärden finns på plats stora delar av året för att ta emot gäster. Utflykter går till Hveravellir främst på helgerna även under vintern, en tid då höglandet i övrigt är övergivet. Förhållandena kommer dock att påverka bygget. Det går knappast att räkna med att det går att arbeta vid Hveravellir annat än mellan juni och september. Det gör att bygget kan komma att dra ut på tiden.

Planerna för Hveravellir är inte de enda i området. Vid Kerlingarfjöll, en närliggande naturpärla, finns planer för ett hotell. Där tvistar investerare och naturvänner om det kloka i att skapa förutsättningar för mer turism på det känsliga höglandet.