onsdag 7 december 2016

President efterlyser bättre arbetsmetoder i alltinget

Ett av de viktigaste uppdragen för de nyvalda ledamöterna är att återvinna förtroendet för alltinget. Det sade president Guðni Th. Jóhannesson i går när han öppningstalade i parlamentet. Han uppmanade de folkvalda att sluta att använda sig av förhalningstaktik. Det gynnade varken förtroendet för regering eller opposition.

Alltinget samlades i går trots att någon ny regering inte finns på plats. De informella överläggningarna mellan Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid, Gröna vänstern och Socialdemokraterna gick in på sin andra dag. Företrädare för de fem partierna kommer att träffas på nytt i dag.

Än så länge handlar det bara om informella samtal. Både Renässans och Ljus framtid håller dörren öppen för ett samarbete med Självständighetspartiet och har därför inte gett klartecken till att inleda några formella regeringsförhandlingar. Ett besked om samtalen övergår till formella förhandlingar är att vänta före veckans slut.

Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon valdes i går till talman. Han är alltingets verkliga veteran eftersom han valdes in redan 1983. I omröstningen fick Steingrímur J. Sigfússon 60 av 63 röster. Två ledamöter var frånvarande och en avstod från att rösta.

Dessutom valdes sex vice talmän: Þór­unn Eg­ils­dótt­ir från Framstegspartiet, Birg­ir Ármanns­son från Självständighetspartiet, Jón Þór Ólafs­son från Piratpartiet, Val­gerður Gunn­ars­dótt­ir från Självständighetspartiet, Jóna Sól­veig El­ín­ar­dótt­ir från Renässans och Lilja Raf­ney Magnús­dótt­ir från Gröna vänstern.

I går valde de sista partierna gruppledare. Guðlaug­ur Þór Þórðar­son blir gruppledare för Självständighetspartiet, Svandís Svavars­dótt­ir för Gröna vänstern, Birgitta Jóns­dótt­ir för Piratpartiet, Þór­unn Eg­ils­dótt­ir för Framstegspartiet, Hanna Katrín Friðriks­son för Renässans, Björt Ólafs­dótt­ir för Ljus framtid och Odd­ný G. Harðardótt­ir för Socialdemokraterna.

I sitt tal underströk president Guðni Th. Jóhannesson behovet för alltinget att återvinna medborgarnas förtroende. Han sade att det var betydligt mer än bankerna som kraschade hösten 2008. Det gjorde också förtroendet för politiker. Denna spricka hade ännu inte överbryggats.

Enligt presidenten var det en av parlamentarikernas viktigaste uppgifter att återfå folkets förtroende.

Guðni Th. Jóhannesson efterlyste bättre och hederligare arbetsmetoder i alltinget. Han fördömde förhalningstaktik som innebär att en minoritet kan blockera ett beslut från majoriteten genom att förhindra att det går till votering. Han ville se ett klimat där majoriteten får styra, men där det alltid lyssnas på oppositionen.

Förutsättningarna för förändring var enligt Guðni Th. Jóhannesson unika. Förnyelsen i alltinget är den största någonsin, medelåldern är den lägsta någonsin och fördelningen mellan män och kvinnor är den mest jämställda någonsin.

I sitt tal tog Guðni Th. Jóhannesson även upp regeringsfrågan. Här betonade han vikten av ansvar och uppmanade indirekt partiledarna till överläggningar för att lösa regeringskrisen.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.