söndag 11 december 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson håller eget 100-årsfirande

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ratar Framstegspartiets officiella hundraårsfest i Reykjavík. I stället håller den tidigare partiledaren ett eget firande i Akureyri. Vissa ser agerandet som en direkt oförskämdhet och en stridsförklaring mot efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannsson. Det är uppenbart att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte lagt den förlorade kampen om ordförandeskapet bakom sig.

På fredag fyller Framstegspartiet 100 år. Det firas med en stor fest i Þjóðleik­húsið i Reykjavík där bland annat partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson håller tal. Men den tidigare ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer inte att vara på plats. Han bjuder i stället in till ett eget firande i Akureyri.

Ett annat firande hölls i Akureyri i går. På plats fanns bland annat kvinnoförbundets ordförande Anna Kolbrún Árnadóttir, alltingsledamoten Þórunn Egilsdóttir och ersättaren Líneik Anna Sævarsdóttir. Även här uteblev Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Ett halvt dygn före firandets början meddelande han genom sms att han inte skulle komma. Det uppger lokalavdelningen på Facebook.

Sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson röstades bort som ordförande har han inte gjort något för att dölja sin motvilja mot den nye ledaren Sigurður Ingi Jóhannsson. Samtidigt står det klart att han hamnar allt längre ut i kylan i partiet. Han närvarade inte när alltinget öppnades i veckan. Och han har inte stått i talarstolen på ett drygt halvår.

Efter ordförandestriden och alltingsvalet har det talats om behovet av att ena Framstegspartiet. Internt betraktar dock många Sigmundur Davíð Gunnlaugsson närmast som en politisk vilde. I samtal om regeringsmedverkan har Framstegspartiets ledning garanterat att han inte skulle vara aktuell för någon ministerpost.

Att han nu ordnar ett eget firande framstår som ännu ett sätt att markera sitt missnöje med Framstegspartiets nuvarande ledning. Sigmundur Davíð Gunnlaugssons inbjudan kom enligt Kaffið med sms sedan han ställt in sin medverkan vid gårdagens fest. Firandet i Akureyri är inte en del av det officiella högtidlighållandet av 100-årsdagen.

I den nordöstra valkretsen, som är hans egen, är det enligt Kaffið många partimedlemmar som betraktar Sigmundur Davíð Gunnlaugssons jubileumsfest i Akureyri som en stridsförklaring. Det anses särskilt oförskämt att han lagt firandet på nästan exakt samma tid som det officiella firandet i Reykjavík. Hans fest börjar klockan 17 på fredag medan firandet i Reykjavík börjar klockan 18.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.