måndag 19 december 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i ny attack mot RÚVEfter att ha fått frågor om sin frånvaro från alltinget lämnade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ännu en intervju med RÚV i vredesmod. Framstegspartiets tidigare ledare gick därefter till angrepp både mot reportern och mot public service-bolaget. Firandet av partiets hundraårsdag skedde också i skuggan av den senaste tidens personstrider.

När Framstegspartiet i fredags fyllde 100 år avstod tidigare ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson från att besöka firandet i Reykjavík. I stället ordnade han ett eget firande i Akureyri. Där samlades ett åttiotal gäster.

Vid firandet i Reykjavík var nyvalde partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson huvudtalare. I en debattartikel i Fréttablaðið inför firandet hyllade han att Framstegspartiet anpassat sig efter samhällsförändringar men ändå aldrig kompromissat med de grundläggande värderingarna.

Sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson röstades bort från ordförandeposten har han knappt haft någon kontakt med efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannsson. På hundraårsdagen sade Sigurður Ingi Jóhannsson till RÚV att förhållandet mellan de två inte var särskilt bra:
"Det kunde vara bättre mellan mig och Sigmundur. Tyvärr är det bara ett faktum. Det är naturligtvis bedrövligt att han inte kommer att vara med oss vid firandet i Þjóðleikhúsið utan väljer att vara någon annanstans."
Sigurður Ingi Jóhannsson sade att han hoppades att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle komma att delta i partiets arbete i alltinget. Sedan parlamentet samlades efter valet har han inte varit på plats någon gång. Han har heller inte anmält frånvaro.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson intervjuades av RÚV under firandet i Akureyri. Det slutade med att han lämnade intervjun i vredesmod. Han anklagade först RÚV för att ha skapat splittringen inom Framstegspartiet. Därefter gick han till angrepp även mot reportern när han fick frågor om sin frånvaro:
"Alltså, dessa intervjuer med dig, ska de alla vara sådana, på detta sätt? Och på partiets hundraårsdag också. Senast bad du mig om en intervju under vissa förutsättningar och det lyckades inte helt. Så kommer du hit på hundraårsdagen och ställer frågor som dessa. Ska detta vara så? Inte varit på jobbet? Vad för infallsvinkel är det på en intervju? ... Då kan du bara be mig om en intervju om det. Du kommer inte hit och ber mig om en intervju om partiets födelsedag och kommer med undanflykter som detta. ... Vilken förfärlig ilska det finns inom RÚV och särskilt från dig gentemot mig. Jag har följt debatten i tinget och arbetet där precis som andra ledamöter."
I ett inlägg på Facebook fortsatte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att rasa mot RÚV. Han hävdade åter att public service-bolaget var ute efter att skada både honom och partiet:
"Tvångstankarna inom SDG-gruppen vid RÚV tycks tillta snarare än något annat. En av frontfigurerna för denna grupp såg anledning till att tränga sig in på ett hundraårsfirande med oartighet och ett beteende som jag inte ofta har mött från reportrar. Syftet med besöket på firandet tycktes enbart vara att underblåsa konflikter inom Framstegspartiet med anledning av födelsedagen och att skapa en nyhet om att jag inte har varit tillräckligt mycket i alltinget de senaste dagarna."
Inlägget väckte blandade reaktioner. Vissa höll med om att han var utsatt för orättvis bevakning. Andra uppmanade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att sluta se sig som ett offer, be reportern om ursäkt och gå till det jobb som medborgarna betalar honom för att utföra eller att annars söka hjälp hos psykolog.

Facebook skrev reportern att de aldrig kommit överens om några begränsningar för intervjun. Inför firandet messade hon Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med en intervjuförfrågan som han inte besvarade. Teamet åkte därför till festlokalen där han tackade ja till en intervju.

Första gången Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnade en intervju med RÚV var när han i våras konfronterades med att ha varit delägare i skatteparadisbolaget Wintris Inc.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.