torsdag 15 december 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Oktoberval var galenskap

Att hålla val till alltinget i oktober var ett exempel på "enastående galenskap". Beviset är att det efter snart sju veckor inte kunnat bildas en regering som har stöd av en majoritet i parlamentet. Det hävdar Framstegspartiets tidigare ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han anser att den bästa lösningen på problemet kan vara att hålla nyval redan i vår.

I våras var missnöjet med statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson enormt. När det sedan avslöjades att han tigit om sitt delägarskap i skatteparadisbolaget Wintris Inc. blev det gnistan som utlöste massiva demonstrationer. I kritikstormen valde han att avgå som statsminister.

Inför höstens val röstades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bort från posten som Framstegspartiets ordförande. Han försökte på alla tänkbara sätt avstyra det nyval som Sigurður Ingi Jóhannsson, efterträdaren som statsminister, utlovade tillsammans med Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ansåg att löftet om nyval förlorade sin giltighet när oppositionen väckte misstroende mot den ombildade högerregeringen. Även denna kamp förlorade han.

Sedan dess har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i princip befunnit sig i opposition mot sitt eget parti. Han har knappt närvarat i alltinget, han har indirekt anklagat Sigurður Ingi Jóhannsson för fusk eller ohederligheter i partiledarvalet och han har ordnat ett eget firande när Framstegspartiet i morgon fyller hundra år.

Såväl Bjarni Benediktsson som Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir och Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir har av president Guðni Th. Jóhannesson fått i uppdrag att bilda regering. Alla tre har misslyckats.

Det har nu snart gått sju veckor efter valet. Hittills har inga partier kunnat tänka sig att gå med på så långtgående kompromisser att det skulle kunna bildas en majoritetsregering. I dagsläget ser det ut som att Island kommer att stå utan regering åtminstone en bit in på nästa år.

Allt fler partiledare och även presidenten har därför börjat tala om en minoritetsregering. Flera partiledare - bland annat Katrín Jakobsdóttir och Bjarni Benediktsson - har också nämnt nyval till våren som ett alternativ.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som alltjämt representerar Framstegspartiet i alltinget, säger till Vísir att utvecklingen inte är någon överraskning för honom. Han anser att beslutet att hålla val i oktober var fel:
"Jag tror att det nu har blivit uppenbart vilken enastående galenskap det var att hålla detta val i slutet på oktober och jag tror faktiskt att det borde ha varit uppenbart för de flesta åtminstone sedan i somras. ... Men det fick inte sägas. Det togs inte väl emot. Vissa såg kanske i detta en möjlighet för sig själv medan jag tror att andra är rädda för att förolämpa provokatörer, men så anser jag att fallet är nu på Island och faktiskt runt omkring. Och då hamnar människor i situationer som dessa."
Den bästa lösningen kan enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vara nyval till våren. Och att det är den bästa utvägen är något han enligt Vísir anser blir mer och mer sannolikt. Inte minst eftersom den kommande regeringen behöver ta beslut i viktiga frågor som en återprivatisering av de kraschade storbankerna:
"Jag lade märke till att många räknade med att Gröna vänstern i några veckor behövde iscensätta något slags föreställning och så skulle det ofrånkomligen bildas en regering med Framstegspartiet, Självständighetspartiet och Gröna vänstern. Men så visar det sig nu precis som man fruktade att Gröna vänstern är ett mycket mer kluvet parti och att detta inte raskt går att klara av på detta sätt."
Vid ett nyval skulle landet kunna ledas av en koalition med en rad ministrar som inte tillhör något parti. De partier som skulle ge sitt stöd till en sådan övergångsregering skulle också kunna få sina representanter i regeringen. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utesluter inte heller en minoritetsregering. Men han tror att det skulle kunna bli svårt att få den att fungera under dagens omständigheter.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.