tisdag 27 december 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vill ha RÚV-granskningSigmundur Davíð Gunnlaugsson vill se en oberoende granskning av RÚV:s rapportering om honom själv och om Framstegspartiet. Den tidigare partiledaren och statsministern fortsätter att hävda att public service-bolaget bedriver en kampanj mot honom och partiet. Idén kommer från före detta justitieministern Björn Bjarnason.

Det dröjde inte länge efter valet 2013 som dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hamnade i konflikt med flera isländska medier. Han ansåg att rapporteringen om Framstegspartiet var missvisande och att partiet särbehandlades på ett negativt sätt. Flera intervjuer med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson påminde snarare om direktsända gräl.

I centrum för missnöjet stod public service-bolaget RÚV. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var långt ifrån ensam inom Framstegspartiet att ogilla RÚV:s bevakning. Två partikamrater som på olika sätt tog direkt ställning mot RÚV var dåvarande utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson och finansnämndens ordförande Vigdís Hauksdóttir.

När RÚV i våras konfronterade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson om hans roll som delägare av skatteparadisbolaget Wintris Inc. eskalerade missnöjet med RÚV till orkanstyrka. Det fick ny kraft i samband med Framstegspartiets hundraårsjubileum när han fick frågor om sin frånvaro i alltinget.

På nytt hävdade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att RÚV bedrev en kampanj riktad mot honom och partiet. Dessutom har han indirekt beskyllt RÚV för att ha fått honom avsatt både som statsminister och partiledare.

Relationen mellan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och RÚV är så besvärande att det bör genomföras en oberoende granskning av public service-bolagets rapportering. Det anser Björn Bjarnason, självständighetspartist och tidigare justitieminister. Han skriver i ett blogginlägg att granskningen bör ledas av någon som bägge parter kan godkänna:
"Denna konflikt mellan Sigmundur Davíð och nyhetsredaktionen är svår både för honom och för nyhetsredaktionen. Det är allt annat än behagligt för lyssnare att bli vittne till dessa ständiga strider. Å nyhetsredaktionens vägnar borde det genomföras en granskning av rapporteringen av nyheter om Sigmundur Davíð. En expert som bägge parter har förtroende för borde kallas in för att undersöka saken och publicera en rapport om den."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger till Eyjan att han är positiv till förslaget. Han anser att RÚV närmast har oinskränkt makt att styra medborgarnas bild av politiker och partier:
"Jag förklarar mig redo att få en oberoende part att granska dessa frågor. Detta handlar faktiskt om mer än mig och Framstegspartiet. Det är inte bra att människor, institutioner, intresseorganisationer och företag riskerar att en så mäktig institution som RÚV tar ställning mot vederbörande som inte har något att sätta emot. RÚV har inte bara tagit position som åklagare, utredare, domare och bödel. I förlängningen är de också manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare."
RÚV har ännu inte reagerat på utspelet. Däremot gick redaktionen för programmet Kastljós nyligen till motangrepp mot Vigdís Hauksdóttir.

Bakgrunden till den senaste dispyten mellan Vigdís Hauksdóttir och RÚV var ett inslag om äggproducenten Brúnegg. Kastljós kunde avslöja att Brúnegg i många år bluffat kunderna genom att sälja ägg som miljövänliga. I själva verket hade företaget gång på gång fått allvarliga anmärkningar vid inspektioner.

Klagomålen på Brúnegg var många. Många hönor var undernärda och fåglarna hade alldeles för små utrymmen. Golven var blöta, luften undermålig och döda och skadade fåglar blev liggande. Trots upprepade anmärkningar förbättrades inte situationen.

Flera veterinärer ville offentliggöra bristerna men fick nej av Matvælastofnuns ledning. Myndigheten tvekade eftersom den i ett tidigare fall - när den gick ut med att ett företag sålde köttpaj som inte innehöll ens spår av kött - fällts för att inte ha följt proportionalitetsprincipen.

Facebook gick Vigdís Hauksdóttir till angrepp mot RÚV. Hon hävdade att public service-bolagets motiv var att förstöra för det isländska lantbruket. Vidare ansåg hon att RÚV hade politiska motiv och antydde att bilderna från Brúnegg skulle vara förfalskade.

Redaktionen för Kastljós svarade på Facebook genom att kräva att Vigdís Hauksdóttir skulle ta tillbaka sina felaktiga anklagelser. Någon ursäkt kom inte. I stället undrade Vigdís Hauksdóttir i ett nytt inlägg om det var RÚV:s uppgift att "hänga på allmänhetens Facebooksidor".

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och RÚV och ovan kan du se Kastljós program om Brúnegg.